Даниел Иванов-Аоияма спечели приза „Боен дух“ в професионалната сумо лига на Япония

Публикувано преди 12 години  |  Спорт

Седем години след като Калоян Махлянов-Котоошу бе награден за първи път с „Боен дух“ в професионалната сумо лига на Япония, втори българин получи престижния приз във висшата дивизия „макуучи“. Поощрен бе Даниел Иванов-Аоияма заради впечатляващото си представяне на последния за годината турнир за Купата на Императора – „Кюшу Башо“ във Фукуока.

В своя дебют на най-елитното ниво 25-годишният исполин от Елхово подели трето място в крайното класиране с още трима борци с актив 11-4. В последния състезателен ден вчера 190-сантиметровият и 157-килограмов българин с ранг 16-и маегашира отстъпи на 9-и маегашира Вакакою (12-3) в директния сблъсък за второто място. Шампион за 21-ви път в своята кариера предсрочно бе станал йокозуна Хакухо (14-1), който в последния ден отстъпи на озеки Баруто (11-4).

Именно естонският „голям шампион“ подели третата позиция в крайното класиране с Аоияма, а другите двама са озеки Котошогику и 6-и магеашира Миябияма. Заради статута си на дебютант в „макуучи“ в цялата 15-дневна надпревара нашият не срещна противник с по-висок ранг от маегашира, а в 3-тия ден дори се бори със състезател от долната дивизия „джурьо“ – Бушуяма. След паметното си представяне обаче Даниел ще бъде повишен в ранг за януарския турнир в Токио и тогава със сигурност ще му се наложи да премери сили с някои от водещите сумисти./segabg.com


Статията е публикувана на 29 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА