Снимки: Децата от ДГ „Надежда“ отбелязаха годишнината от гибелта на Васил Левски

Публикувано преди 2 години  |  Образование

На 19 февруари се прекланяме пред паметта на Васил Левски и отбелязваме 149 години от гибелта му. Изминалата седмица в ДГ „Надежда“ беше посветена на великия българин. Децата, с помощта на своите учителки се докоснаха отново до святото му дело, до неговата смелост и лъвско сърце.

Децата от подготвителна група „Щурче“ с учителки Кина Димова и Таня Кръстева и пом.-възпитател Златка Ташева, чуха приказката „Синеокият рибар“, легенди за лъвската му смелост, за това, как се е превъплъщавал от дрипав въглищар или слепец, до паша и проповедник. Гледаха филмче, подреждаха снимков материал за живота му. На фона на песента „Дяконе“, назоваваха качества, подходящи за легендарния българин; имена, с които го наричаме и днес. С обич и признателност изпяха песента „Свята и чиста република“, с голямо желание изработиха картички с лика на Апостола. Затвърдиха още веднъж, че Левски е свято българско име и трябва да го пазим в сърцата си завинаги.

Децата от подготвителна група „Маргаритка“ с учителки Пенка Стоянова и Мария Куртева и пом.-възпитател Мима Чапкънова, гледаха презентация и филмче за Левски, разглеждаха много снимки и книжки, от които научиха интересни неща и случки за неговия живот и подвизите му. Виртуално се пренесоха на родното му място, в манастирите, които е посещавал, запазеното скривалище в Троянския манастир, Къкринското ханче – мястото на което е заловен. Децата показаха, че знаят защо смелият българин е наречен Левски, познават образа на майка му, имената на Христо Ботев и Стефан Караджа, други велики българи, с които се е срещал. С помощта на своите учителки направиха 2 книжки: „Васил Левски“ – със снимки и разкази за живота му и „Албум стихове за Левски“. С умения и интерес изработиха картички с образа на Левски, както и триизмерна апликация на великия българин, с униформата, като легионер. Научиха и рецитираха стихотворението „Васил Левски“ от Ангелина Жекова. С голямо желание и вълнение пяха песните „Левски, Апостоле“, „Кажи ми, горо“ и „Песен за Левски“.

Под надслов „С Левски в сърцата“, премина денят, посветен на Левски в група „Звънче“, с учителки Станка Хаджиева и Мариела Бакалова и пом.-възпитател Диана Топчиева. Децата рецитираха стихчета, пяха песни, редиха пъзели и оцветяваха картинки за Левски и родината.

Децата от група „Слънчо“ с учителки Мария Тонева и Вася Георгиева и пом.-възпитател Ана Иванова слушаха песнички и стихчета, разглеждаха книжки и научиха повече за живота на най-великия българин.

И най-малките деца от групите „Червена шапчица“, с учителки Жулиета Георгиева и Калина Иванова, пом.-възпитател Николина Димова и „Славейче“, с учителки Женя Михайлова и Ваня Недялкова, пом.-възпитател Марияна Иванова, се научиха да разпознават образа от портрета на Васил Левски и да изричат святото му име. Учителките прочетоха разказ за неговата смелост и как е получил името Левски. Разглеждаха книжки и снимки, оцветиха образа на Апостола, поднесоха букет от кокичета пред портрета му.

Малките възпитаници научиха един много важен урок – Левски е най-великият българин, останал безсмъртен с делата си и пример за всички ни. Предавайки от поколение на поколение този урок, Левски ще живее във всеки от нас.


Статията е публикувана на 18 февруари 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА