Снимки: Децата от ДГ „Надежда“ отбелязаха годишнината от гибелта на Васил Левски

Публикувано преди 12 месеца  |  Образование

На 19 февруари се прекланяме пред паметта на Васил Левски и отбелязваме 149 години от гибелта му. Изминалата седмица в ДГ „Надежда“ беше посветена на великия българин. Децата, с помощта на своите учителки се докоснаха отново до святото му дело, до неговата смелост и лъвско сърце.

Децата от подготвителна група „Щурче“ с учителки Кина Димова и Таня Кръстева и пом.-възпитател Златка Ташева, чуха приказката „Синеокият рибар“, легенди за лъвската му смелост, за това, как се е превъплъщавал от дрипав въглищар или слепец, до паша и проповедник. Гледаха филмче, подреждаха снимков материал за живота му. На фона на песента „Дяконе“, назоваваха качества, подходящи за легендарния българин; имена, с които го наричаме и днес. С обич и признателност изпяха песента „Свята и чиста република“, с голямо желание изработиха картички с лика на Апостола. Затвърдиха още веднъж, че Левски е свято българско име и трябва да го пазим в сърцата си завинаги.

Децата от подготвителна група „Маргаритка“ с учителки Пенка Стоянова и Мария Куртева и пом.-възпитател Мима Чапкънова, гледаха презентация и филмче за Левски, разглеждаха много снимки и книжки, от които научиха интересни неща и случки за неговия живот и подвизите му. Виртуално се пренесоха на родното му място, в манастирите, които е посещавал, запазеното скривалище в Троянския манастир, Къкринското ханче – мястото на което е заловен. Децата показаха, че знаят защо смелият българин е наречен Левски, познават образа на майка му, имената на Христо Ботев и Стефан Караджа, други велики българи, с които се е срещал. С помощта на своите учителки направиха 2 книжки: „Васил Левски“ – със снимки и разкази за живота му и „Албум стихове за Левски“. С умения и интерес изработиха картички с образа на Левски, както и триизмерна апликация на великия българин, с униформата, като легионер. Научиха и рецитираха стихотворението „Васил Левски“ от Ангелина Жекова. С голямо желание и вълнение пяха песните „Левски, Апостоле“, „Кажи ми, горо“ и „Песен за Левски“.

Под надслов „С Левски в сърцата“, премина денят, посветен на Левски в група „Звънче“, с учителки Станка Хаджиева и Мариела Бакалова и пом.-възпитател Диана Топчиева. Децата рецитираха стихчета, пяха песни, редиха пъзели и оцветяваха картинки за Левски и родината.

Децата от група „Слънчо“ с учителки Мария Тонева и Вася Георгиева и пом.-възпитател Ана Иванова слушаха песнички и стихчета, разглеждаха книжки и научиха повече за живота на най-великия българин.

И най-малките деца от групите „Червена шапчица“, с учителки Жулиета Георгиева и Калина Иванова, пом.-възпитател Николина Димова и „Славейче“, с учителки Женя Михайлова и Ваня Недялкова, пом.-възпитател Марияна Иванова, се научиха да разпознават образа от портрета на Васил Левски и да изричат святото му име. Учителките прочетоха разказ за неговата смелост и как е получил името Левски. Разглеждаха книжки и снимки, оцветиха образа на Апостола, поднесоха букет от кокичета пред портрета му.

Малките възпитаници научиха един много важен урок – Левски е най-великият българин, останал безсмъртен с делата си и пример за всички ни. Предавайки от поколение на поколение този урок, Левски ще живее във всеки от нас.Статията е публикувана на 18 февруари 2022


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Празнуваме Петльовден по стар стил
Днес, 2 февруари, според народните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар ... прочети още »
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »