Снимки: Мартеничка за здраве в ДГ „Невен“

1 март 2022 13:10  |  Образование

На 1 март в ДГ „Невен“, децата отпразнуваха хубавият български празник Баба Марта.

Рано сутринта Мартенко и Мартенка ,посрещнаха родители и деца и ги закичваха със здравец и мартеничка за здраве. Всички учителки бяха подготвили в групите битов кът за посрещане на Баба Марта. В празничната обстановка децата се запознаха с традициите и обичаите на празника. Разпознаха символите на празника и съпреживяха празничната атмосфера.

В празника участваха децата от всички възрастови групи, като изпълниха песнички и стихчета за Баба Марта и танци. Мая от гр.“Приятели“ разказа легендата за появата на първата мартеница по нашите земи. Децата посрещнаха Баба Марта с голям ентусиазъм и вълнение. Тя им показа как се преде и се усуква бял и червен конец за да се получи мартеничка. След това завърза мартенички за здраве на всички деца ,да са бели и червени, румени засмени.

Чрез инерактивни игри “Малък коментар“ и „ Ние знаем как“,малчуганите от гр.“Бърборани-сладурани“ показаха много знания за традициите на празника, измитане на двора и къщата ,за да се изгонят болестите, закичване на дървета и животни да е плодородна годината, постилане на червена черга да се плашат болестите и др.

Най- малките деца от яслените групи и първа група“ Детско царство“ и“ Слънце“ с интерес очакваха Баба Марта и изразиха емоциите си в танци и песнички.
По-големите деца от гр.“Доброта“ и гр.“Усмивка“,заедно със своите учителки излязоха на двора, за да закичат с мартенички и дръвчетата.

Децата от филиалните групи „Звънче“ и „Здравец“ също поздравиха Баба Марта с весели стихчета и песни за празника.

Под майсторството на учителките се създаде празнична атмосфера в която децата се запознаха с традициите и символите на празника, съпътствани с много положителни емоции и празнично настроение.

Екипът на ДГ “Невен“ поздравява всички деца и техните родители с хубавия български празник, като им желае много здраве, щастие и късмет!
Да сте бели и червени, румени засмени!

ДГ“Невен“ гр. Елхово



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО