Снимки: Баба Марта посети децата от ДГ “Надежда“

Публикувано преди 11 месеца  |  Образование

В първия ден на месец март, по стара българска традиция, деца и възрастни, се закичваме с мартеници, за здраве и късмет, за благополучие и благоденствие. Учителката Ваня Недялкова се претвори в ролята на Баба Марта и посети всички групи в детската градина.

Закичи децата с красиви мартенички, а те и изпяха песнички, казаха стихотворения, за да я зарадват. В двата филиала, приятели на детската градина изпълниха ролята на Баба Марта, посетиха ги гости от читалището и кметството. Децата почерпиха Баба Марта с вкусна и сладка пита, с пуканки, за да е засмяна и в настроение, през целия месец март, пъргава и весела да е! Тя им разказа легендата за мартеничките и защо българите се закичват с мартеници, а децата вече знаеха, че се носи мартеница докато видят щъркел или лястовица, знаеха още, че трябва да я окачат на плодно дръвче или под камък.

Всички с настроение изпратиха Баба Марта и обещаха да спазят традицията!Статията е публикувана на 1 март 2022


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Празнуваме Петльовден по стар стил
Днес, 2 февруари, според народните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар ... прочети още »
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »