С пламенен възторг и патриотичен заряд децата от ДГ „Надежда”гр. Елхово отбелязаха Трети март – Националния празник на България

Публикувано преди 11 месеца  |  Образование

Трети март е един специален ден. Това е ден не само на надежда и преклонение, но и ден, в който трябва да се замисляме за миналото, да черпим поуките от него и да гледаме напред в бъдещето. Дa ce гopдeeм, чe cмe бългapи, дa oбичaмe poдинaтa си, да я зaпaзим cвoбoднa си пожелаха деца и учители от ДГ”Надежда”.

В група „Щурче“ с учители г-жа Кина Димова, Таня Кръстева и пом. възпитател Златка Ташева, празникът започна с песента „За теб, Българийо!“ Децата рецитираха стихотворения за нашата хубава Родина, видяха знамето, ушито от Райна Княгиня, чуха песен за смелата българка, разгледаха снимки с изображението ѝ, гледаха презентация. Бъдещите първокласници показаха, че знаят песни и стихотворения за нашия трибагреник. Изработиха книжки със символите на България. Празникът завърши с „Танц със знаменца“

Най-малките деца от група „Червена шапчица “ с учители г-жа Жулиета Георгиева, Калина Калева и пом. възпитател Нина Димова се запознаха с паметника на свободата Шипка и с цветовете на българското знаме. Апликираха знаменца и украсиха центровете в занималнята.

В гр. „Маргаритка“ с учители г-жа Пенка Стоянова, Мария Куртева и пом. възпитател Мима Чапкънова, се проведе беседа за символите на Република България – националния химн, герба и българското знаме. Децата слушаха химна на Р България, разпознаваха и сглобяваха пъзел с герба, затвърдиха познанията си за трите цвята на българското знаме и какво символизират те. Разглеждаха книжки и снимки с паметника Шипка, слушаха стихове за героизма на опълченците. Оцветяваха и подредиха табло с картини и изображения на България, бълг. знаме, герб, национални носии, паметници и герои. Научиха и рецитираха стихотворението „Трети март“ от Ангелина Жекова, пяха песни за Трети март и за красивата ни България.

Децата от гр.“Слънчо“с учители г-жа Мария Тонева, Вася Георгиева и пом. възпитател Ана Иванова, отбелязаха 144 годишнина от Освобождението на България. Разглеждаха снимков материал, енциклопедии и книжки свързани с героите дали живота си за освобождението на България. Слушаха песни за Родината, а в ц.“Изкуство“ апликираха знамена от прежда.

В гр.“Звънче “ с учители Станка Хаджиева , Мариела Кившанова и пом. възпитател Диана Топчиева, децата научиха много за родината, нейните символи/знаме,химн,герб/ и национални герои. Разглеждаха книжки, сглобяваха пъзели, рисуваха знаменца, пяха песни за родината. А на картата на България посочваха реки, планини и големи градове.
Малките децата от група „Славейче “ с учители Ваня Недялкова, Женя Михайлова и пом. възпитател Мариана Иванова отбелязаха празника, като докоснаха националния символ на България-нашия трибагреник, научиха цветове му, слушаха разказ за паметника на свободата на връх Шипка.

Децата от ф-л с. Маломирово с учители Стела Янакиева и Жанета Караникова, нарисуваха картата на България, с цветовете на трибагреника- бяло, зелено, червено. С кубчета построиха паметника на връх Шипка. С ентусиазъм и въодушевление рецитираха стихчета по случай празника.

Децата от група „Слънчеви зайчета“ ф-л с. Бояново с учители Радост Недева, Христина Иванова и пом. възпитатели Христина Тодорова и Николинка Вълкова се включиха в изработването на книжка (лапбук) за 3-ти март. Слушаха стихове, песни, разглеждаха картини свързани с освобождението на България.

Сведоха глави и помълчаха, поднесоха цветя пред паметника на освободителите, в знак на почит и благодарност.

Днешният празник е пример за това как децата ни, опознавайки българската история растат горди наследници на един велик народ. Развявайки трибагреника и слушайки със затаен дъх химна, те ще носят винаги България в сърцето си.
Честит празник!Статията е публикувана на 3 март 2022


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Празнуваме Петльовден по стар стил
Днес, 2 февруари, според народните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар ... прочети още »
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »