Защитено жилище Елхово отбеляза Международен ден на хората с увреждания – 3 декември

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Международен ден на хората с увреждания е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 г. да се празнува на 3 декември. Държавите, които членуват в ООН и международните организации са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането им в обществото.

По повод Международния ден на хората с увреждания 3 декември, домуващите в защитеното жилище към община Елхово посетиха хижа „Стария мост” край Елхово. Те имаха възможността да се насладят на красивата природа, която бе съчетана с приятен за тях пикник, разказва управителя на Защитено жилище Ивелина Романова. Тя е управител на защитеното жилище още от самото му създаване през 2006 година.

От услугата, която предлага Защитено жилище се ползват общо 6 жени с ментални увреждания – Лида, Анка, Павлина, Ваня, Петрана и Даниела. Основната задача на тази нова услуга преди пет години бе създаване на условия за преход между специализираната институция и обществото.

Крайната цел на екипа на защитено жилище е подпомагане на потребителите да формират умения за относително независим и пълноценен начин на живот, съобразно възможностите си; повишаване качеството на живот им чрез изграждане и поддържане на среда, близка до семейната; нормализиране на ежедневието им посредством осигуряване на възможност за участие в различни видове дейности, които се случват в различни пространства и време; индивидуален подход към всеки клиент за развиване на личните потенциали, справяне с проблеми и трудности; изграждане на подкрепяща мрежа от приятели и партньори; трудова реализация на хората с ментални увреждания, съобразно индивидуалните им възможности, както улесняване достъпа до обществената среда и подпомагане включването им в обществения живот.[nggallery id=“264″]


Статията е публикувана на 3 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА