Да прогоним злото, да пребъде доброто – кукери в детска градина „Надежда“

Публикувано преди 11 месеца  |  Образование

Празник, посветен на българските традиции, свързани със Сирни Заговезни, се проведе в ДГ „Надежда“. Малките кукери от група Щурче“ с учители Кина Димова и Таня Кръстева и пом. възпитател Златка Ташева изпълниха ритуал по прогонване на злото.

Облечени в пищни кукерски костюми и маски, окичени с хлопки децата изпълниха ритуално кукерско хоро, отправиха наричания за радост, здраве, плодородие и берекет. Раздрънкваха хлопките на кръста и прогонваха лошите сили. Пресъздадоха оране с истинско дървено рало и сеитба, като взимаха с пълни шепи от дървена крина.

Народните обичаи и празници в бита на нашия народ са неотменна част от неговата култура и предават опита на поколенията. Те носят своята символика, която кара човек от дете да бъде носител и продължител на тези традиции. Интериорът и облеклото на кукерите в днешния ден допринесе да се възпроизведе автентичната обстановка на този обичаи. За децата участници в кукерските игри това беше неповторимо изживяване, а за всички зрители на кукерските игри остава спомена за този ритуал – да разказват и предават, да искат да участват. Само така ще съхраним традициите!Статията е публикувана на 4 март 2022


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »
Кукерската група от село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник от "Сурва 2023" (+видео и снимки)
Кукерската група при НЧ"Светлина-1926г." село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник Станислав Владимиров от ... прочети още »