Да прогоним злото, да пребъде доброто – кукери в детска градина „Надежда“

Публикувано преди 2 години  |  Образование

Празник, посветен на българските традиции, свързани със Сирни Заговезни, се проведе в ДГ „Надежда“. Малките кукери от група Щурче“ с учители Кина Димова и Таня Кръстева и пом. възпитател Златка Ташева изпълниха ритуал по прогонване на злото.

Облечени в пищни кукерски костюми и маски, окичени с хлопки децата изпълниха ритуално кукерско хоро, отправиха наричания за радост, здраве, плодородие и берекет. Раздрънкваха хлопките на кръста и прогонваха лошите сили. Пресъздадоха оране с истинско дървено рало и сеитба, като взимаха с пълни шепи от дървена крина.

Народните обичаи и празници в бита на нашия народ са неотменна част от неговата култура и предават опита на поколенията. Те носят своята символика, която кара човек от дете да бъде носител и продължител на тези традиции. Интериорът и облеклото на кукерите в днешния ден допринесе да се възпроизведе автентичната обстановка на този обичаи. За децата участници в кукерските игри това беше неповторимо изживяване, а за всички зрители на кукерските игри остава спомена за този ритуал – да разказват и предават, да искат да участват. Само така ще съхраним традициите!


Статията е публикувана на 4 март 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА