Да прогоним злото, да пребъде доброто – кукери в детска градина „Надежда“

Публикувано преди 7 месеца  |  Образование

Празник, посветен на българските традиции, свързани със Сирни Заговезни, се проведе в ДГ „Надежда“. Малките кукери от група Щурче“ с учители Кина Димова и Таня Кръстева и пом. възпитател Златка Ташева изпълниха ритуал по прогонване на злото.

Облечени в пищни кукерски костюми и маски, окичени с хлопки децата изпълниха ритуално кукерско хоро, отправиха наричания за радост, здраве, плодородие и берекет. Раздрънкваха хлопките на кръста и прогонваха лошите сили. Пресъздадоха оране с истинско дървено рало и сеитба, като взимаха с пълни шепи от дървена крина.

Народните обичаи и празници в бита на нашия народ са неотменна част от неговата култура и предават опита на поколенията. Те носят своята символика, която кара човек от дете да бъде носител и продължител на тези традиции. Интериорът и облеклото на кукерите в днешния ден допринесе да се възпроизведе автентичната обстановка на този обичаи. За децата участници в кукерските игри това беше неповторимо изживяване, а за всички зрители на кукерските игри остава спомена за този ритуал – да разказват и предават, да искат да участват. Само така ще съхраним традициите!Статията е публикувана на 4 март 2022Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Елхово обяви нови вакантни длъжности
Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово обяви конкурси за 8 вакантни длъжности: 3 (три) вакантни длъжности: СЧЕТОВОДИТЕЛ в сектор ... прочети още »
Пълна зала и силни аплодисменти посрещнаха Виктор Калев в Елхово (+снимки)
„Поклон, аплодисменти и това е“ каза Виктор Калев в едно от своите изпълнения. Но не беше само ... прочети още »
Отбелязваме Световния ден на учителя
На 5-ти октомври у нас и в още над 100 страни по света се отбелязва Денят на ... прочети още »
Разпределение на мандатите в 31 МИР-Ямбол
По неофициална информация в 31 МИР-Ямбол разпределението на мандатите е съответно 1 за ГЕРБ-СДС, 1 за „Продължаваме ... прочети още »
Актьорът Виктор Калев ще „завърти” плочата на живота си за първи път в Елхово
ПК „АЖУР ПИКО”, Културна организация „Арт ателие” и НЧ „Развитие – 1893“ представят „ГРАМОФОНЪТ” АВТОРСКИ КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ НА ... прочети още »
Във вторник се ограничава движението по част от магистрала „Тракия“
На 4 октомври - вторник, от 8 ч. до 20 ч., в двете посоки ще бъде ограничено ... прочети още »