Децата от група”Славейче” в ЦДГ „Надежда” представиха много песни и танци на пъстра, шарена седянка

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

„Някога хората се събирали на седянка, пеели песни за бита, за хубостта на моми, смелостта на юнаци. Разказвали са приказки, възхвалявали труда и добротата. Казвали са пословици и гатанки – да се учат младите на разум. Моми и ергени се надигравали, вили са кръшни хора, а старите им се радвали от сърце.”

Така децата от гр.”Славейче” с учителки Златка Манолова и Женя Михайлова, и пом. възпитател Марияна Иванова, посрещнаха своите родители и близки на 02.12.2011г., пред които представиха своята пъстра седянка.
Представяйки бита и ежедневието на своите пра-прабаби и дядовци децата с много настроение и ентусиазъм пренесоха присъстващите във време когато млади и стари, моми и ергени са се събирали да се учат, да се веселят, да пеят, играят и да поприказват с другарки и приятелки.

Децата облечени в традиционни български носии показаха типичната селска къща и подготовката за предстоящите гости, сложиха погачата, бъклицата с вино, пуканките и разпалиха огнището… Казваха стихове за юнаци, задаваха си гатанки, пяха и тропаха кръшна ръченица, а като на зазоряване за финал извиха и ситно хоро.
Щастливи и горди от постиженията на своите малчугани родителите не спираха да ги възнаграждават с аплодисменти, на лицето на всеки от тях грееше усмивка и удовлетвореност, ведрина.

Накрая всеки на седянката получи къшей топла питка и торбичка пълна със сушени плодове и пуканки – дар от стопаните на къщата.[nggallery id=“266″]


Статията е публикувана на 5 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА