Снимки: Огромен интерес към мобилния екип за изследване на рак на гърдата

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

На огромен интерес от страна на жители на град Елхово се „радва” мобилния екип за изследване на рак на гърдата. Малко след 10:00 часа на площада пред сградата на община Елхово, бе позициониран мобилен екип, който правеше специализирани изследвания с мамограф.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването с цел намаляване рисковете от рак на гърдата и превенция от нужда за лечение с химиотерапия, чрез важните профилактични изследвания, която стартира през месец ноември тази година. Апаратурата, която се ползва в прегледа е съвременна и отговаряща на последните тенденции за изследвания на образувания на млечните жлези при жените. Тя е дело на международната компания Simens. Целевите групи на изследването са здравно неосигурени жени и жени от ромски произход.

През мобилния кабинет на д-р Ковачев в град Елхово, малко преди 16:00 часа преминаха близо 50 дами, а чакащите отвън бяха все още десетки. Възможно е мобилния екип да посети град Елхово поради огромния интерес още веднъж, но това все още е непотвърдена информация.

Град Елхово е втората община, която мобилния екип на д-р Ковачев посещава. Първа е била община Добрич.
Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който започва от клетките на самата гърда. Женската гърда е изградена от лобули (там се намират жлезите, които произвеждат мляко), млечни дуктуси (каналчета, които свързват лобулите със зърното), мастна и съединителна тъкан, кръвоносни и лимфни съдове. Повечето от злокачествените образувания на гърдата започват от каналчетата (т.нар дуктален рак) или от лобулите (лобуларен рак). Останалата част от неоплазмите произхождат от другите тъкани. Повечето от лимфните съдове на гърдата водят до лимфни възли разположени под мишницата. Те се означават като аксиларни лимфни възли.

Ако раковите клетки достигнат тези възли и продължат своя растеж, те предизвикват възпаление и подуване. Веднъж достигнал аксиларните лимфни възли, ракът е по-вероятно да се разпространи и в други части на тялото.[nggallery id=“267″]


Статията е публикувана на 6 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА