Изложбата на Валентин Стоянов в Областна администрация – Ямбол, отвори врати

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

В арт салона на Областна администрация свои творби в навечерието на Рождество Христово представиха иконописците Валентин Стоянов от Елхово и Михаил Колев от Роза. Двама иконописци, които не се познаваха, но направиха обща изложба на духовността и на сближаването.

„Това е една от най-желаните и най-духовните, най-дълбоко българските изложби, които сме правили“, сподели областният управител Таня Димитрова при откриване на изложбата.

За един творец говорят и неговите приятели, а приятелите на Валентин Стоянов и Михаил Колев бяха много, сред гостите, които ги уважиха бяха и кметовете на община Елхово Петър Киров и на община „Тунджа“ Георги Георгиев.

Валентин Стоянов бе един от художниците на провелия се по-рано през годината художествен пленер „Яница“, който се организира по традиция всяка пролет от община Елхово. Той е от град Елхово, завършва средното си образование в Художествената гимназия Дечко Узунов гр. Казанлък. Сферите в които основно работи са – живопис, иконопис, дърворезба, пластика. Негови творби са притежание на бившият турски президент Сюлейман Демирел. Работи с галерии в София, Пловдив, Несебър, Плевен. Участва в съвместна изложба със свои колеги в Пловдив през 1997 година. Голямата икона на входа на църквата Св. Димитър в гр. Елхово е творба на Валентин Стоянов, иконописа на купола на църквата от вътрешна страна също е негово дело. Валентин Стоянов развива линията на европейската християнска традиция през призмата на една съхранена народност.[nggallery id=“268″]


Статията е публикувана на 6 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА