Анализ: Изкачването на Синята планина или по стъпките на Европейската арфа в Япония

Публикувано преди 12 години  |  Спорт

Малко незабелязано и във в сянката на Калоян Махлянов – Котоошу премина последния турнир за Купата на Императора – „Кюшу Башо“ във Фукуока, за младата българска надежда на сумото Даниел Иванов – Аоияма.

Гигантът от Елхово, който притежава отлични физически данни, е част от токийската школа „Тагоноура”. Още от първия си турнир в страната на изгряващото слънце, той започна своето скоростно изкачване в сумо йерархията и само две години, след своя дебют в Япония, „Аоияма”, което в буквален превод от японски означава „синя планина”, се промъкна в елита. Точно толкова време бе нужно и на Озеки Котоошу за да дебютира също там, където един срещу друг се изправят 42-та най-добри сумиста в Япония.

Приликата между тях не свършва до тук. На изминалия турнир във Фукуока само преди две седмици Аоияма дебютира с един от най-ниските рангове 16-ти маегашира, а след края той бе награден с приза „Боен дух”. Аоияма заслужено спечели една от трите купи, които се връчват на сумистите в елита, а самия Котоошу също е печелил този приз при своя дебют сред най-добрите сумисти преди седем години.

В последния състезателен ден от турнира във Фукуока, който приключи преди около две седмици, 190-сантиметровият български сумист Аоияма имаше възможността дори да се класира на второ място след йокозуна Хакухо, които спечели купата на Императора за 21 път. За жалост загубата от 9-ти маегашира Вакакою в директния сблъсък го изпрати на трето място, заедно със сумистите с рангове Озеки Котошогику и естонския сумист Баруто. Именно естонеца, бе единственият сумист победил йокозуна Хакухо, макар и след като вече йокозуна си бе осигурил спечелването на купата на императора за пореден път.

На 28 декември ще се разбере, какъв ще бъде новия ранг на Даниел, с който той ще стартира още на следващия турнир в Токио през януари 2012 година. Има вероятност да получи ранг между 8-ми и 6-ти маегашира, но тогава той тепърва ще трябва да се доказва, като сумист в Япония, тъй като ниския ранг, с които дебютира на последния турнир, не му позволи да се изправи срещу противник с по-висок ранг от маегашира, но още през януари, Аоияма ще премери сили срещу водещи сумисти с рангове, озеки и йокозуна.

Точно в двубоите срещу елитните сумисти, Даниел ще има възможността да докаже себе си и своите възможности, както и факта, че е достигнал до това ниво на сумото не случайно. За щастие това зависи само от него, тъй като това не е колективен спорт. Дали ще продължава да дублира успехите на Европейската арфа – Котоошу, който още на третата година от своя дебют достигна втория по престиж ранг озеки, тепърва предстои да разберем през идната 2012 година, а защо не още следващата година да имаме двама Българи с рангове озеки, а защо не и нещо повече от това?

Автор: Николай Стоянов – Елхово Нюз


Статията е публикувана на 8 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА