На Лазаровден малки и големи се включиха във великденски базар и концерт (+снимки)

16 април 2022 18:23  |  Общество

Лазаровден – първият от трите големи християнски празника, свързани с Възкресението /следван от Цветница и Великден/, бе почетен и в Елхово. Тържеството, чийто организатор е Община Елхово се състоя на пространството пред църковния храм „Св. Димитър Солунски. Малките момичета и момчета от детските градини “Невен“ и „Надежда” наричаха за здраве и благоденствие, пяха и танцуваха. Спазвайки традицията, децата представиха обичая на прекрасния празник в народното ни творчество – Лазаровден, посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.

На светлия празник децата, облечени с везани ризки, красиви носии, пролетни венци на главите и украсени с цветя кошнички, създадоха истинско настроение за всички присъстващи. Да има здраве и изобилие в Общината, да е спорна годината, да се множат добрините и да са щастливи всички, наричаха малките лазарки. Това, което днес представиха пред всички зрители и гости, е осмисляло дните на нашите прародители поколения наред и ги е изпълвало с радост.

Участие с музикални и танцови изпълнения взеха още Вокална група „Яница“, Детско-юношески танцов състав „Яница“ и индивидуални изпълнения на Джанина Николова, и Христо Михайлов.

Малко преди началото на програмата бе открит традиционния великденски базар под надслов „Пъстър, весел Великден”, който и тази година предложи интересни идеи за украса и декорация за предстоящия празник, разбира се, както винаги ръчно изработени. Пъстри сергии с боядисани и нетрадиционно декорирани великденски яйца, типични великденски сувенири и всичко, което може да придаде допълнително обаяние на най – светлия християнски празник бе изложено от тазгодишните участници в базара: ДГ„Надежда”; ДГ „Невен“, ОУ„Св. Св. Кирил и Методий”; ОУ„Св.П.Хилендарски”; ЦСОП „Н.Й.Вапцаров”, ЦСРИ„Св.Марина”, ЦНСТ „Къща като вкъщи”, ЦНСТ „Къща за нашите деца“, Етнографско-археологически музей – Елхово и Станка Николова. Разпродажбата на изделия се организира и осъществява от участниците, а получените средства се разпределят по тяхно решение. Пъстротата на благотворителния базар е чудесно въведение към празника на цветята утре – Цветница.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА