Министър Трайков и областният управител откриха конкурса „ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА” в област Ямбол

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и областният управител на област Ямбол Таня Димитрова откриха тазгодишното издания на конкурса „ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА” в областта.
За шеста поредна година в Област Ямбол Областният съвет за развитие провежда номиниране и награждаване на бизнеса допринесъл за развитието на областта.

„Конкурсът „Инвеститор на годината” е начин да отдадем необходимото внимание на ония, които през 2011 година допринесоха за социално-икономическото развитие на Област Ямбол. Уверена съм, че инициативността и предприемчивостта на бизнеса ще развива икономиката в региона, ще разкрива нови производства, нови услуги, което води до разкриване на нови работни места. Както съм уверена, че държавата ще помага и съдейства на бизнеса”, каза в началото на церемонията домакинът на събитието областният управител.
Министър Трайков изрази категоричното си мнение, че „българските предприятие имат висок потенциал за развитие. Номинирани в Инвеститор на годината са добри компании. Предприятията от Ямболска област имат своето безусловно място в икономиката на страната”

В категория – Фирма с най-добър икономически растеж – наградата печели „Папас-олио” АД със 284 млн.лв. нетни приходи от продажба за 2010г., с 224 заети лица. Другите отличени фирми са ЕТ”Градус-Иван Ангелов 55” и „Аграрика” ЕООД.

В категорията Инвеститор на годината бяха номинирани пет фирми. Голямата награда отиде във „Белла България”. Общ размер на инвестициите в област Ямбол 10 млн.лв. Инвестиция през текущата година в размер на 1 200 000 лв., 950 работни места. Фирмата спечели и заради социално ангажираната си политика. Наградата получи изп. директор на „Белла България” Елза Маркова. Връчи я лично министър Трайчо Трайков.

Останалите отличени са „Геогруп” АД – с нов свинеразвъден център от над 4000 кв.м., инвестиция за тази година в размер на 2 933 663 лв. и 10 работни маста; „Телеинфоцентър” ООД – с новоизградените в Ямбол 40 автобусни спирки, 21 павилиона. Общ размер на инвестицията за 2011г. 1 480 740 лв. и 100 нови работни места; „Безмер енерджи” ООД- през 2011 година направиха Фотоволтаичен парк Безмер с мощност 4 МW, общ размер на инвестицията 25 425 400 лв. и 15 работни места и „Агролес-Димов” ЕООД – фирмата влиза в класацията с новоизграденото силозно стопанство за съхранение на зърно с обем 9000 куб.м в базата в с. Ружица. Общ размер на инвестицията 3 716 020 лв., с 4 работни места..

„Амбицията ми като областен управител на област Ямбол винаги е била да направя нашата област по-видима и да спомогна за отварянето ни към света, за това да надскочим границите на страната и да установим контакти с чуждестранни партньори, както на институционално, така и на икономическо ниво”, с тези думи областният управител Таня Димитрова даде старт на инвестиционния форум, организиран за местни и чуждестранни предприемачи в Областна администрация – Ямбол.

Приветствени слова към събралите се участници отправиха също и специалните гости на събитието, организирано по инициатива на областния управител – министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Н.ПР. Посланика на Португалия в България Вера Мария Фернандеш.

Целта на форума е да представи възможностите за инвестиции както в страната, така и областта, презентирайки най-силните страни на Ямболски регион, потенциала му за развитие и секторите, в които могат да бъдат осъществени успешни инвестиции.

Наред с представителите на най-големите ямболски фирми, на форума присъства и бизнес-делегацията от община Мангуалде, Португалия, която е на посещение в Ямбол по покана на областния управител. Сред гостите имаше и представители на търговския отдел на Испания.

Презентация за специалните преференции, които държавата дава на чуждестранни инвеститори, и изчерпателна информация за бизнес климата в страната представи Борислав Стефанов – директор на Българската агенция за инвестиции. Ямболски регион и неговите силни страни представи пред участниците заместник-областният управител Нели Кадиева. Тя представи основните икономически сектори в региона и потенциалните области, които биха били привлекателни за чуждите компании.[nggallery id=“272″]


Статията е публикувана на 9 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА