Пожаро-тактическо учение се проведе днес в землището на село Горска поляна (+видео и снимки)

Публикувано преди 2 години  |  Криминално

Учението се проведе под ръководството на комисар Кольо Гяуров, директор на РД ПБЗН – Ямбол и временен оперативен щаб на място, с ръководител гл. инспектор Стоян Тенев – началник на РС ПБЗН – Елхово. Участие в него взеха служители на Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ямбол и Бургас, ОДМВР – Ямбол,  модулно формирование към РДГП- Елхово, ЦСМП – филиал Болярово, ДЕРБАК към ОС на БЧК- Ямбол, Община  Болярово  и доброволно формирование при община Болярово. Целта на тренировъчния формат бе подобряване на взаимодействието и координацията между основните и съставните части на Единната спасителна система в областта.

„Поставените цели и задачи бяха изпълнени професионално, при много добро взаимодействие и координация между участващите в учението екипи, като дейностите бяха изпълнени в реална среда “, обобщи в края на учението  комисар Кольо Гяуров.  Той подчерта, че провеждането на тренировки от този вид допринасят за подобряване на комуникацията между екипите на пожарна безопасност и защита на населението и останалите съставни части на Единната спасителна система.

По сценарий, около 10:40 часа в РД ПБЗН – Ямбол  постъпва сигнал, че вследствие на разхерметизиране с последвал взрив на транзитен газопровод за природен газ е възникнал пожар в землището на село Горска поляна, в близост до КС „Странджа“, като поради силния вятър огънят се е разпространил бързо на голяма площ.  Засегнати са предимно сухи треви и храсти, но има опасност пожарът да обхване смесена гора, както и техническа инфраструктура на газопровода.

На място силите и средствата в учението бяха разпределени в 3 оперативни участъка. Те бяха ангажирани пряко с овладяване и ликвидиране на възникналия пожар, разпространяващ се бързо от района на взрива, на север и на юг. Своевременно бе осигурено и въздушно наблюдение с помощта на безпилотна летателна техника. След отправено искане за подпомагане на пожарогасенето се включи и доброволното формирование при община Болярово. Малко по-късно с логистична подкрепа за служителите и в гасителните действия  се присъедини и доброволният екип за работа при бедствия аварии и катастрофи /ДЕРБАК/ към ОС на БЧК – Ямбол. Районът бе отцепен и обезопасен.


Статията е публикувана на 22 юни 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА