270 стълба са обезопасени на територията на КЕЦ Елхово по проект за опазване живота на защитени птици

Публикувано преди 12 години  |  Общество

EVN България монтира защитни изолации на 74 стълба на територията на Клиентски Енергоцентър (КЕЦ) Бургас Юг и на 270 стълба на територията на КЕЦ Елхово или общо 344 стълба. Така дружеството изпълни обезопасяването на най-рисковите електропроводи за живота на птиците, населяващи съответните места.

Инициативата е част от завършилия вече първи етап по проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, за изпълнението на който EVN България сътрудничи на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В края на тази година се проведе експертна среща за обсъждане на следващия втори етап, който предстои да бъде изпълнен за периода 2012 – 2013 г. с поставянето на допълнителни защитни съоръжения.

Крайната цел на този проект, финансиран от програма LIFE + на Европейския съюз, е да се намали директното унищожаване на защитените видове птици в 10 зони Натура 2000. Най-важните от тях са в общините Свиленград, Тополовград, Елхово, Болярово, Сливен и Пазарджик. Както стана ясно в Югоизточна България свиват гнездо общо 20 двойки царски орли и всички те попадат на лицензионната територия на EVN България Електроразпределение.

Още през 2010 г. съвместно с БДЗП бяха определени най-рисковите електропроводи около гнездата на тези птици на територията на КЕЦ Елхово и КЕЦ Бургас Юг, които е необходимо да бъдат обезопасени чрез поставяне на специални предпазни покрития върху изолаторите и проводниците на стълбовете. През 2011 г. беше подписан Меморандум за сътрудничество и разбирателство, който договаря сферите на сътрудничество между двете организации.


Статията е публикувана на 21 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА