Деца, учители и родители запазват традицията в ЦДГ Надежда

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Трескава подготовка цари в Целодневна детска градина „Надежда” преди големият християнски празник – Рождество Христово! Децата учат текстове на „трудни” коледарски песни, звучащи неразбираемо понякога, учителите обясняват за какво се говори, и с какъв дух и желание са се подготвяли коледарите, преди много, много години, които в святата нощ на Бъдни вечер са тръгвали по домовете, за да съобщят за раждането на Христос, да благославят за здраве и берекет, да пеят за момата, за момъка в дома, за стопаните и за животните в стопанството.

Деца, учители и родители организираха малка работилница за възраждане на традицията. Изработиха пъстри и красиви сурвакници от дрян за момичетата – сурвакарчета. Нанизаните пуканки закрепиха на калпаците на момчетата, а по гегите, изработени от сръчни татковци и дядовци поставиха кравайчета, чемшир и цветни вълнени конци. Колкото повече научаваха децата коледарските песни и танци, толкова повече растеше и вълнението, радостта от предстоящите изяви и гостувания.

Благодарим на всички, които помогнаха празникът да стане истински, тържествен, пълен с изненади. Възродихме заедно традицията, която ще предаваме на следващите поколения.[nggallery id=“284″]


Статията е публикувана на 21 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА