Коледарска група към Етнографско-археологически музей – Елхово разтресе общината

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

И тази година Коледарската група на Етнографско-археологически музей – Елхово зарадва със своите песни и благословии кмета и служителите на Община Елхово. Спазвайки традицията от преди 100 години коледуването в селището да започне след благословията на кмета, коледарите го посетиха в Община Елховохо и изпяха песните „Стани, стани, нине”, за стопанина „Чули сме те чут болярини”, за малко дете „Заспал ми е мъничък Данчо”, за мома „Прочула се е хубава Вивда” и „Мети, мети, моме”, а на тръгване „Река тече, река Тунджалия” и „Не сме от тук, Господ от тука”.

Станеникът на групата Апостол Апостолов изказа благословията над боговицата и даровете, с които кмета г-н Петър Киров ги дари, за да има здраве, хляб и много берекет за всички жители на общината.

Кметът като стопанин на общината им благодари за песните, благословията и за това, че млади хора като тях пазят жив корена българските традиции.

Коледарската групата на Етнографско-археологически музей – Елхово, с ръководител Снежана Делчева – уредник в музея, е създадена преди 4 години. Идеята на специалистите от музея е по максимално автентичен начин да се представи обичая в съвременни условия и младите хора да се запалят за възраждане на елховските традиции и обичаи. Още със започване на коледните пости, по стара традиция коледарете се събраха в етнографската експозиция на музея, за да определят своя станеник и да започнат разучаването на автентични коледарски песни от началото на ХХ век, събирани във фонда на музея повече от половин век от уредниците. По време на редовните седмични репетиции уредниците от музея приготвиха носиите на коледарите, коледарските пера, украсиха гегите и калпаците им.

На Бъдни вечер по стара традиция коледарите ще пеят по домовете в гр. Елхово за здраве, щастие и благоденствие.

[nggallery id=“288″]


Статията е публикувана на 23 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА