От МВР разкриха подробности за убийството на българския граничен полицай

Публикувано преди 4 седмици  |  Криминално

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев дадоха повече информация за стрелбата на българо-турската граница, при която снощи загина граничен полицай в района на село Голям Дервент.

Граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Те слизат от колата и насочват фенера към среза, след което последва изстрел. С първия изстрел е убит служителят на Гранична полиция, а служителят на MO успява да се прикрие зад превозното средство. Последва престрелка, служителят на Министерството на отбраната успява да се измъкне невредим. Групата, която е стреляла успява да се отдалечи в територията на Турция. Това разказа пред медиите главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Той каза още, че става въпрос за група нелегални мигранти, опитвали се да преминат нелегално границата.

От МВР съобщиха, че са разпоредили във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите. Призоваха и за законодателни промени.

Турция е уверила българските власти, че ще направи всичко възможно хората да бъдат намерени и изправени пред закона.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че оградата не е годна, всеки ден съоръжението се поддържа но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата. В случая става въпрос за криминално деяние, за изключителна агресия. За пръв път се подхожда по този начин. Ние сме се стремили нашите служители да изпълняват задълженията си без да причинават ненужни щети на тези хора, които се опитват да преминават границата. При такава агресия, която ескалира, ние ще отговорим с необходимата сила на тази агресия и ако има инциденти по границата няма да са в посока на наши служители.

Демерджиев посочи, че ще има среща с турския министър на вътрешните работи, на която ще изиска турската страна да разбие каналджийските мрежи в Турция, поискал е същото и от Европол и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити, наши или други служители всеки ден ще бъдат поставяни под риск.

Ние усляхме да пречупим кривата на мигрантския натиск един месец по-рано от очакваното. Това е вследствие на помощта на турската страна, отбеляза Демерджиев.

Служителите имат оръжие, но ситуацията се променя. Това е първото нападение с оръжие от страна на мигранти. Имаше ескалация, имало е случаи служители да бъдат нападнати с хладно оръжие и нито един такъв случай не е бил успешен. Но с случая огнестрелното оръжие е използвано в засада и много трудно може да се предпази човек, а нападението в случая е в главата на служителя, каза още Демерджиев.

Според вътрешния министър фенерите, с които светят, са ги направили мишени и първият изстрел е бил фатален.

Загиналият полицай е служител от над 8 години, има достатъчно опит, но ситуацията е била безпрецедентна. Години наред не е имало стрелба по границата. Те нямат тренинга, не се е случвало, обясни Демерджиев.

Няма повод за кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не можем да правим всеки ден кадрови промени, ако имаше грешка в подхода и тактиката, но тук говорим за една изключително гнусна проява на човек, който вярвам, че ще бъде издирен и изправен пред закона, уточни Демерджиев и добави, че извършителят ще бъде съден в Турция.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя.

Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.Статията е публикувана на 8 ноември 2022ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – ... прочети още »
Заловиха нелегални мигранти, превозвани в линейка (+снимки)
Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа К.К. Той е обвинен за това, че ... прочети още »
Патронен празник на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово (+снимки)
В годината, в която се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от ... прочети още »
Две повдигнати обвинения срещу грузинец за трафик на мигранти след пътен инцидент с 18 мигранти близо до град Елхово
На 30 ноември, около 19 часа, непосредствено преди град Елхово, джип с мигранти, следван от служители на ... прочети още »
Полицията в град Елхово иззе две хартиени пликчета съдържащи метамфетамин при проверка
Вчера, в град Елхово, в хода на полицейска операция е спрян за проверка лек автомобил, управляван от ... прочети още »
МИГ – Елхово-Болярово се срещна с ученици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово
На 28 ноември 2022 година, в два от кабинетите на ПГ „Св. Климент Охридски“, представители на Местна ... прочети още »