Хуманитарна акция по инициатива на проф. Стоян Денчев в Елхово

Публикувано преди 1 година  |  Общество

Споделяме публикация на колеги от Fakti.bg касаеща благотворителна акция на проф. Стоян Денчев в буферният център в Елхово.

Преди няколко дни, по почти всички наши телевизии показаха как един украински автобус докара 35 мигранти от Украйна в лагер за бежанци в гр. Елхово. Като че ли този лагер не е предназначен за хора, бягащи от война. Тяхното пристигане съвпадна с решение на правителството, съгласно което, поради липса на средства, да се прекрати програмата за настаняване на украински бежанци в хотели по черноморието.

Групата пристигнала в Елхово, първоначално се е състояла от 35 човека. Но по-късно 7 от по-заможните от тях, са напуснали лагера и са си наели частни квартири в бургаския квартал „Сарафово“.

В лагера сега са останали 10 деца, на възраст от 1 до 12 год., 1 възрастен мъж и 17 жени.

Изхранването на тези хора се осъществява единствено и само от Българския червен кръст (БЧК). Бежанците не разполагат с никаква информация относно продължителността на техния престой в този транзитен център (който украинските деца наричат затвор).

Нашето посещение в Центъра показа, че няма никаква координация между държавната и общинската власт. Потърсихме по телефон областния управител на обл. Ямбол г-н Георги Чалъков, но не можехме да осъществим връзка с него. Но кметът на гр. Елхово г-н Петър Киров любезно ни отговори, че за съжаление местната власт няма никакви правомощия по отношение на бежанците, никой и не търси тяхната помощ, а общинската администрация се чувства изолирана.

По време на посещението си забелязахме, че в двора на този център се намира един автомобил, брандиран с отличителните знаци на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в гр. София. Попитахме хората, които бяха наоколо, какво прави този автомобил тук. Те ни съобщиха, че по инициатива на техния съгражданин проф. Стоян Денчев се организира хуманитарна акция с доброволно събрани средства от преподаватели и служители от УниБИТ, в помощ на тази бедстваща група. Опитахме се да разговаряме с проф. Денчев, но той не пожела да отговори на нашите въпроси, като заяви, че това е една чисто човешка акция и в този случай е кощунство, както той, така и университета да се използва за реклама.

Кратка информация получихме от г-жа Руска Манолова, началник на отдел „Административно-стопански дейности“ на УниБИТ.

Тя потвърди, че наистина по инициатива на проф. Стоян Денчев – Председател на Общото събрание на УниБИТ, колегите им са откликнали доброволно на този призив, и дори са изразили желание за допълнителна помощ, ако е необходимо. Тя сподели също така, че по време на пътуването до гр. Елхово проф. Денчев се е свързал по тел. с г-н Георги Чалъков, областен управител на Ямбол, с г-н Мариян Дянков – от Дирекция „Миграция“ при Министерство на вътрешните работи, както и с акад. Христо Григовор председател на БЧК. И тримата господа любезно са дали съответните препоръки относно разпределението на паричните помощи.

Ние с очите си видяхме как г-жа Манолова и проф. Денчев раздаваха на децата големи торбички, пълни с различни лакомства – шоколади, сокове, бонбони, дъвки, бисквити и мн. други, а децата искрено им благодаряха. След което на всяко семейство срещу подпис бяха раздадени парични суми за задоволяване на най-неотложните нужди на тези бедстващи хора, в очакване на тяхното преместване в държавни почивни станции.

Както в очите на децата се забелязваше радост от получените подаръци, така и в очите на възрастните хора се забелязваха сълзи на благодарност и признателност към жеста на тези хора.

Източник: Fakti.bg


Статията е публикувана на 10 ноември 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА