Две повдигнати обвинения срещу грузинец за трафик на мигранти след пътен инцидент с 18 мигранти близо до град Елхово

Публикувано преди 2 месеца  |  Криминално

На 30 ноември, около 19 часа, непосредствено преди град Елхово, джип с мигранти, следван от служители на районното гранично управление, влиза в канавка, отдясно на пътя. Веднага е извикана линейка. Четирима чужденци са отведени за преглед в болница.

Първоначално граничните полицаи са идентифицирали автомобила като потенциално превозващ мигранти. Те са го последвали с включени светлини и звуков сигнал. На около 300 метра преди Елхово, шофьорът на джипа влиза в отводнителната канавка, след това излиза от автомобила и побягва. По-късно той е задържан, като е установено, че е грузински гражданин. В автомобила са открити 18 мигранти.

Към този момент са повдигнати две обвинения на 33-годишен грузинец. В колата са пътували 18 граждани на Сирия и Ирак, като сред тях има четири деца, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Към момента в ямболската болница остават 30-годишна бременна иракчанка и 10-годишно дете от Сирия. След инцидента те са приети в Хирургично отделение. Състоянието им е стабилно и няма опасност за техния живот, каза за БТА заместник-директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Валентин Вълчев.

Окръжната прокуратура ще поиска за шофьора на джипа постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Към момента няма данни да е криминално проявен. Установява се и откога е живеел в страната ни, както и как се е сдобил с автомобила, който е с българска регистрация, каза още прокурор Дойчев.

Грузинският гражданин не спира на двата подадени сигнала. Гранична полиция и пътен патрул го последват. Шофирал е с много висока скорост. Преминал е покрай граничните полицаи, застрашавайки живота им. В крайна сметка самокатастрофира, обясни окръжният прокурор.

По обвинението за трафик на мигранти законът предвижда затвор от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева. За това, че е попречил на граничните полицаи да му извършат проверка, наказанието е до три години „лишаване от свобода“.

Това е поредният случай на дръзко и нагло поведение на лице, което извършва трафик на нелегални мигранти през страната. Налага се държавата да реализира целия си капацитет на службите за сигурност и правоохранителните органи за този вид престъпления“, коментира Дойчев.

Окръжната прокуратура в Ямбол само за месец е образувала над 50 дела за незаконно преминаване и влизане в страната и трафик на нелегални мигранти, като 30 от тях вече са приключили с присъди, добави той.Статията е публикувана на 2 декември 2022


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »
Кукерската група от село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник от "Сурва 2023" (+видео и снимки)
Кукерската група при НЧ"Светлина-1926г." село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник Станислав Владимиров от ... прочети още »