Две повдигнати обвинения срещу грузинец за трафик на мигранти след пътен инцидент с 18 мигранти близо до град Елхово

Публикувано преди 1 година  |  Криминално

На 30 ноември, около 19 часа, непосредствено преди град Елхово, джип с мигранти, следван от служители на районното гранично управление, влиза в канавка, отдясно на пътя. Веднага е извикана линейка. Четирима чужденци са отведени за преглед в болница.

Първоначално граничните полицаи са идентифицирали автомобила като потенциално превозващ мигранти. Те са го последвали с включени светлини и звуков сигнал. На около 300 метра преди Елхово, шофьорът на джипа влиза в отводнителната канавка, след това излиза от автомобила и побягва. По-късно той е задържан, като е установено, че е грузински гражданин. В автомобила са открити 18 мигранти.

Към този момент са повдигнати две обвинения на 33-годишен грузинец. В колата са пътували 18 граждани на Сирия и Ирак, като сред тях има четири деца, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Към момента в ямболската болница остават 30-годишна бременна иракчанка и 10-годишно дете от Сирия. След инцидента те са приети в Хирургично отделение. Състоянието им е стабилно и няма опасност за техния живот, каза за БТА заместник-директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Валентин Вълчев.

Окръжната прокуратура ще поиска за шофьора на джипа постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Към момента няма данни да е криминално проявен. Установява се и откога е живеел в страната ни, както и как се е сдобил с автомобила, който е с българска регистрация, каза още прокурор Дойчев.

Грузинският гражданин не спира на двата подадени сигнала. Гранична полиция и пътен патрул го последват. Шофирал е с много висока скорост. Преминал е покрай граничните полицаи, застрашавайки живота им. В крайна сметка самокатастрофира, обясни окръжният прокурор.

По обвинението за трафик на мигранти законът предвижда затвор от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева. За това, че е попречил на граничните полицаи да му извършат проверка, наказанието е до три години „лишаване от свобода“.

Това е поредният случай на дръзко и нагло поведение на лице, което извършва трафик на нелегални мигранти през страната. Налага се държавата да реализира целия си капацитет на службите за сигурност и правоохранителните органи за този вид престъпления“, коментира Дойчев.

Окръжната прокуратура в Ямбол само за месец е образувала над 50 дела за незаконно преминаване и влизане в страната и трафик на нелегални мигранти, като 30 от тях вече са приключили с присъди, добави той.


Статията е публикувана на 2 декември 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА