ДГ “Надежда“: В очакване на Коледното вълшебство (+снимки)

Публикувано преди 2 месеца  |  Образование

Вълшебствата около Коледа са много и необясними. Как Дядо Коледа знае всичко, за всички деца? Къде са скрити джуджетата? Как се появиха всички подаръци под елхата? И още….и още…..Все красиви и необясними вълшебства и чудеса. Затваряме очи, пожелаваме си нещо и то се сбъдва…Това се случва около Коледа. И в Коледните чудеса вярваме всички – и големи и мънички. За да е по-дълга коледната магия, вълненията и приготовленията, в ДГ“Надежда“ обявихме две инициативи: 1. Благотворителна кампания, в полза на децата от двата филиала в Маломирово и Бояново, организирана от Обществения съвет и педагогическия екип на детската градина; Събраха се доста дрехи, обувки, много подаръци за децата – играчки, книжки, флумастери и др. Събраха се достатъчно средства, с които Красимира Петрова, майка на Ваня от група „Слънчо“ и председател на Обществения съвет, и Ангелина Владева, мед. сестра в ДГ, закупиха лакомства, шапки, ръкавици, бельо, чорапки за децата в двата филиала и  с дрешките, книжките, флумастерите и др.опаковаха, заедно с учителите, подаръци за всяко дете! Благодарим ви от сърце, добри хора! В кампанията се включиха хора от града, учители от училищата, много родители  и колеги. Всички помогнахте,с вашето милосърдие, да зарадваме децата, около празниците. Благодарим! 2. Благотворителна кампания „Коледни вълшебства“, с конкурсен характер. Родители, заедно със своите деца, изработиха у дома, невероятно красиви Коледни сувенири,, макети, свещници, венци, играчки за елха,  които включихме в изложба. Определиха се най-интересните, изискващи въображение, изобретателност и сръчност, автентичност, на първо, второ и трето място, което беше изключително трудно. Решението на журито беше единодушно – ВСИЧКИ трябва да бъдат наградени! След грамотите и наградите, които децата ще получат, сувенирите ще бъдат предложени за продажба на Коледните базари във всяка група, а средствата ще отидат за закупуване на необходими материали и техника – тонколона и др., от което имат нужда децата в групите. Сърдечно благодарим на нашите ВЪЛШЕБНИЦИ – родители! Те със сигурност, ще предадат на децата си своите умения и уважение към инициативи, традиции и обичаи! Всички заедно, учители, родители и деца, сътвориха Коледното вълшебство! Благодарим!

През седмицата, преди Бъдни вечер и Коледа , във всички групи кипи трескава подготовка. Коледарската група се сформира, заучават се коледарски песни, децата научават повече за традициите на Бъдни вечер и Коледа. С помощта на родителите се подготвят геги и калпаци за коледарите, с китки и кравайчета. За момичетата се подготвят красиви, истински сурвакници от дрян, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. Пресъздава се обичаят Бъдни вечер, когато в топлата и уютна стая, около трапезата и огнището, се е събрало цялото семейство, в очакване на Рождество Христово. Обичаите и традициите трябва да се предават и помнят. Наученото от децата, ще се помни завинаги. Децата се подготвят, за да поздравят служителите в общината, които се грижат, в детската градина да им е топло и приятно, ще посетят фирми и институции, домове, в които са ги поканили. Вълненията около подготовката, са голяма част от празника! Те предстоят и нека заедно да ги изживеем!Статията е публикувана на 14 декември 2022


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Празнуваме Петльовден по стар стил
Днес, 2 февруари, според народните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар ... прочети още »
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »