145 години от освобождението на Елхово (+снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Днес, на  мястото, където елховлии са посрещнали кавалерийските дозорни части от 23 Донски казашки полк, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов преди 145 години, се състоя тържествено поднасяне на венци. С едноминутно мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта на героите отдали живота си за свободата ни Елхово.

В историята на нашия град има дати преклонението пред които се предава от поколение на поколение вече десетилетия. Такъв е и днешният ден.

21-ви януари е ден, който живее в националната и родовата ни памет като свиден спомен.

Ден на възхвала и преклонение! Ден, в който преди 145 години идва Освобождението от османско робство за жителите на Елхово, за нашите предци.

Смелите елховлии с пушки охраняват града ни от настъпващите османски войски. Подложен на разорения Елхово оцелява и възкръсва от нищото, за да посрещне освободителите на днешната дата.

Честването на този ден не е просто знак на преклонение пред саможертвата на хилядите именни и безименни герои и наши съграждани. То е уважение към традициите на държавността в България.Статията е публикувана на 21 януари 2023


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Празнуваме Петльовден по стар стил
Днес, 2 февруари, според народните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар ... прочети още »
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »