145 години от освобождението на Елхово (+снимки)

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество

Днес, на  мястото, където елховлии са посрещнали кавалерийските дозорни части от 23 Донски казашки полк, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов преди 145 години, се състоя тържествено поднасяне на венци. С едноминутно мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта на героите отдали живота си за свободата ни Елхово.

В историята на нашия град има дати преклонението пред които се предава от поколение на поколение вече десетилетия. Такъв е и днешният ден.

21-ви януари е ден, който живее в националната и родовата ни памет като свиден спомен.

Ден на възхвала и преклонение! Ден, в който преди 145 години идва Освобождението от османско робство за жителите на Елхово, за нашите предци.

Смелите елховлии с пушки охраняват града ни от настъпващите османски войски. Подложен на разорения Елхово оцелява и възкръсва от нищото, за да посрещне освободителите на днешната дата.

Честването на този ден не е просто знак на преклонение пред саможертвата на хилядите именни и безименни герои и наши съграждани. То е уважение към традициите на държавността в България.Статията е публикувана на 21 януари 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Софийски реалности: Болница няма нормален паркинг за пациентите, в двора ѝ ще правят хотел
Пациенти на голяма столична болница са принудени да спират в най-дясната лента на оживен булевард. Така, автомобилите ... прочетете още »
Тихомир Безлов: Докладът на Държавния департамент е внимателен, съобразен с изборите у нас
„В доклада на Държавния департамент на САЩ се цитират решенията на съда. Тонът е внимателен и очевидно ... прочетете още »
Южна Корея и Япония започнаха нормализиране на отношенията помежду си
Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви, че ще нареди връщането на Япония в списъка на Южна Корея със ... прочетете още »
Положението с правата на човека се влошава в световен мащаб
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази съжаление за влошаване на правата на човека в световен мащаб, ... прочетете още »
"Гардиън": Си Цзинпин идва в Москва точно когато Китай напира да играе по-доминираща роля в света
Китайският президент Си Цзинпин пристигна на първото си посещение в Москва от 2019 г. насам, пише британският ... прочетете още »
ISW: Русия все пак напредва в Бахмут
Руските сили отбелязаха незначителни успехи във и около Бахмут на фона на съобщенията за увеличаване на темпото ... прочетете още »
Шакира с шокиращ ход?
Според испански медии известната певица Шакира е поставила кукла "вещица" на балкона на къщата ѝ в Барселона ... прочетете още »
Поредна спецакция на МВР, този път в Сандански и Кресна
В ход е специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и противодействие ... прочетете още »