Двама късметлии спасиха кръста на Йордановден в Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Въпреки дъждовното време стотици хора се събраха на моста за село Изгрев в град Елхово по повод ритуалът по хвърляне на кръста във водите на река Тунджа, който е традиционен за Йорданов ден в българската култура и бит. След точно 16 години бе възобновена традицията, която по обичай се прави за здраве и берекет на жителите.

При температура на въздуха 7 градуса и температура на водата около 5 градуса, шестима мераклии се хвърлиха да ловят кръста, който бе хвърлен от свещеник Николай Клюнков във водите на река Тунджа. Късметлиите бяха двама, а именно Стефан Жеков – 18 години и Георги Челибиев на 20 години. Награди за всички участници, както и за победителя бяха осигурени лично от кметът на община Елхово Петър Киров.

Самото хвърляне на кръста бе предшествано от празнична Света литургия проведена в църквата „Св. Димитър” – Елхово, водена от свещениците Николай Клюнков и Николай Станчев, след което в 10:30 часа започна литийното шествие, което продължи до мястото от където бе хвърлен кръста. По традиция всички посетители на църквата „Св. Димитър”си тръгнаха със светена вода, която на Богоявление дарява здраве и добруване.

За сигурността на празника имаше подсигурени екипи от РУП-Елхово, “ПБЗН” в град Елхово, Медицински екипи, както и две лодки във водата.


Статията е публикувана на 6 януари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА