Осъдиха турски шофьор, погнат на границата със злато за близо 400 хил. лв.

Публикувано преди 4 седмици  |  Криминално

Шофьор от Турция, хванат с 3,6 кг злато на ГКПП „Лесово“ получи условна присъда. Б. О. от гр. Гъолджук призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, одобрено от Районния съд в Елхово. Наложено му е наказание от 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок.

На 26 ноември 2022 г., на ГКПП „Лесово“ пристигнал товарен автомобил, превозващ авточасти от Италия за Турция. Водачът и вторият шофьор – и двамата турски граждани, заявили, че нямат нищо за деклариране освен превозвания товар. Превозното средство било избрано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия инспекторите забелязали подозрително поведение на втория водач на камиона. При извършения му личен преглед, в джобове на панталона и на връхните му дрехи били установени 5 плика, увити с тъмно тиксо и съдържащи общо 59 броя слитъци и кюлчета от жълт метал. Златните изделия са с общо тегло 3684,11 грама, проба 999,94. Стойността им се оценява на 390 414 лева.

Б. О. не е изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяните благородни метали през външна граница на ЕС, с което е нарушил разпоредбите на Валутния закон.

Задържаното злато, което се намира на съхранение в Митница – „Бургас“, ще се върне на турския шофьор.Статията е публикувана на 20 февруари 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Експерт: Нарастващите цени ни накараха да се вгледаме как управляваме личните си финанси
За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до по-внимателно следене на цените. 44% казват, че ... прочетете още »
Богдан Милчев: Корупцията обхвана българските пътища
Българските пътища се превърнаха в източник на политическо шарлатанство и корупция. Това каза в "Денят започва" председателят ... прочетете още »
Експерт за цените на храните: Ако бяхме в Сахара, щяхме да внасяме пясък, такава е логиката ни
"Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък. Такава ... прочетете още »
Макрон ще направи обръщение към нацията
Ден след като в Националното събрание (долната камара на парламента на Франция) бяха отхвърлени два вота на ... прочетете още »
Украйна може да използва американски пилоти на Ф-16 срещу Русия
В момента се разглеждат три варианта за предоставяне на Украйна на изтребители Ф-16, по-специално с участието на ... прочетете още »
Президентът на Тайван отива в САЩ
Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще посети Съединените щати на път за и от Централна Америка, което ... прочетете още »
Земетресение в Гърция
Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер беше регистрирано днес в 02:20 ч. до Амфилохия, Западна Гърция, предаде ... прочетете още »
Хондурас: САЩ уважават решението ни да установим дипломатически отношения с Китай
Правителството на САЩ заяви, че уважава решението ни да установим дипломатически отношения с Китай, каза вчера външният ... прочетете още »