Работещите в чужбина не плащат здравни вноски в България ако подадат заявление през 2012

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Българските граждани, които са напуснали страната, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която влезе в сила от началото на 2012 година.

До края на 2012 година всички лица, които към 31 декември 2011 година са напуснали България могат да подадат Заявление по член 40 а от Закона за здравното осигуряване , с което да бъдат освободени от плащането на здравни вноски в България. Към Заявлението се попълва и Декларация – Параграф 19, с която се декларират датите за влизане и излизане от страната. Единственото условие за освобождаване от вноските е да имате 183 дни извън България за всяка календарна година.

От началото на 2012 година 30 души са подали са подали такива заявления. С това НАП се задължава да не начислява здравно осигурителни вноски за посочените периоди. След окончателното завръщане на лицето в България подава отново Заявление за завръщане в страната и тогава окончателно се установява дали дължи здравно осигурителни вноски и в какви размери. Напомням че през годините вноските варират от 6.60 лв. месечно за 2006 година до 16.80 за 2012 година. От месеца, следващ месеца на завръщането лицето започва да се осигурява в България 6 месеца без прекъсване и едва след изтичането им придобива права на здравно осигурено лице. Втората възможност е да плати еднократно 12 вноски по 33.60 лева месечно или общо 403 лв. 20 стотинки, за да не изчаква задължителните 6 месеца.

Всеки ден в офиса на НАП- Ямбол поне 40 процента от клиентите желаят проверка на здравния статус или услуги, свързани с възстановяването на здравно-осигурителните им права. Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg.


Статията е публикувана на 16 януари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА