Сто са вече хората възпозвали се от отстъпката за годишен данък в НАП-Ямбол

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Близо 100 са клиентите подали в Офиса на НАП- Ямбол годишните си декларации за облагане на доходите от миналата година. Всеки, който иска да ползва 5% отстъпка от данъка , трябва с обявяване на доходите си да плати налога до 10 февруари. Новото е, че намалението вече се дава само на тези, които са внасяли редовно авансовите си вноски по данъка през годината. Крайният срок, но вече без отстъпка, е 2 май. 5% отстъпка до тази дата се полага и на тези, които извършат декларирането и плащането през Интернет с електронен подпис, ако обаче вече не е ползвал намалението до 10 февруари.

Какво е добре да се знае за облагане на данъците ви през 2012 ?

1. С10% ставка се облага сумата от всички доходи през цялата година от: заплата, стопанска дейност, но не като едноличен търговец, наем, прехвърляне на права и имущество. Ако стопанската дейност е била осъществявана като едноличен търговец, ставката е 15%.

2. В декларацията се вписват доходи от: трудов договор, граждански договор, доходи от дивиденти, ликвидационни дялове, както и облагаеми пари от допълнително доброволно осигуряване и от застраховки „Живот“.

3. Обявяват се притежавани акции и дялови участия в дружества не само в страната, но и в чужбина.

4. В декларацията се вписват дадени или получени заеми през 2011 г., ако непогасената част от тях общо надхвърля 10 000 лв. Декларират се и остатъци отдадени или получени заеми през предходните 5 години,ако общият им размер е над 40 000 лв. Заеми от банки и финансови институции не се обявяват.

5. Не подават данъчна декларация хората, които през миналата година са имали само доходи от заплата от един работодател. Вече не подават декларации безработните, както и получателите само на необлагаеми доходи, каквито са пенсии, стипендии и социални помощи. Данъчна декларация обаче задължително се подава, ако ще се ползва някакво облекчение – напр. за млади семейства с ипотека.

6. Не участват във формирането на данъчната основа доходи, които се облагат с окончателен данък при изплащането им, с изключение на такива от дивиденти, ликвидационни дялове и от изплащане на пенсионни и здравни вноски.

7. От данъчната декларация се попълва само основната й част и онова приложение, по което има получен доход – напр. от заплата и наем.

Документът се подава лично в офис на НАП в Ямбол, по пощата с обратна разписка, на място в 4 пощенски станции в централна поща- Ямбол, както и в клоновете в Стралджа, Елхово и Болярово, където направо се издава входящ номер. Подаването може да стане и по интернет с електронен подпис.


Статията е публикувана на 18 януари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА