Крадат катализатори на автомобили в Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Криминално

От известно време сред автоджамбазите в България е модерно кражбата на катализатори от автомобилите. Са жалост тази мода не подминава и нашия град Елхово. Тази нощ в района на ОУ „Кирил и Методий” е демонтиран катализаторът на лек автомобил Пежо „Партнер” с ямболски регистрационен номер. Същата съдба е сполетяла и собственик на автомобил Ситроен „Пикасо“ отново с ямболски регистрационен номер. Вероятно има и още автомобили, който са били обект на посегателства от страна на ловките апаши.

Според различни търговци именно високата напоследък цена при изкупуването на катализатори вдигала и търсенето. Ценното в тях е платината, която може да се извлече. От друга страна, всички държави в ЕС са задължени да ползват катализатори, за да намалят вредните газове в атмосферата. В България това не е задължително, но води до плащането на по-нисък данък. Почти всички коли, произведени след 1996 г., имат вградени пречистващи устройства.

Крадците получават за стар катализатор между 50 и 200 лева, но щетите, които нанасят на собствениците, са в пъти по-големи. Монтажът на нов катализатор излиза най-малко 1000 лв., а при високия клас автомобили стига и до 2-3 бона.


Статията е публикувана на 20 януари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА