Успешен завършек на проекта „Подай ръка на човек в беда” в община Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

В голямата заседателна зала на община Елхово днес от 10:00 часа се проведе заключителната пресконференция по проект “Подай ръка на човек в беда”, който бе финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, по схема за безвъзмездна финансова помощ „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник”- фаза 3.

Проектът се реализира от община Елхово в партньорство със сдружение „Партньори за Европейско развитие – град Елхово”. По време на преводното заседание бяха представени отчет за изпълнението на заложените цели и дейности по проекта.

На заключителната пресконференция присъства домакинът на срещата и кмет на община Елхово Петър Киров, председателя на ОбС-Елхово Николай Тончев, зам. кмет на община Елхово Живка Кафеджиева, инж. Христо Петев общински съветник в ОбС-Елхово, Венета Димитрова – секретар на община Елхово, Даниела Минкова член на контролният съвет по проекта, участници в проекта, представителите на НТС Ямбол и Елхово, които бяха в основата на обучението на хората участващи в проекта инж. Ангел Ангелов и Димитър Стойков, както и Станка Събева – директор на дирекция в социално подпомагане.

В началото на пресконференцията Петър Киров отбеляза, че това е третия подобен проект на община Елхово в социалната сфера и особеното на този проект е, че той бе насочен към самотни хора с трайни увреждания. Кметът благодари на екипа както и на партньорите по проекта, който заедно със съвместни усилия реализираха този проект. Той добави, че през тази година се очаква да бъдат отворени две такива мерки от Агенция по заетостта, по които община Елхово ще участва, тъй като приоритет на общината е да помага на хора в нужда. Той благодари и на общински съвет Елхово за подкрепата, която са указали в този проект, тъй като е важно единомислието, което е имало и ще има между ОбС – Елхово и ръководството на община Елхово.

Венета Димитрова в качеството си на представител на партниращата организация сподели, че завършва един успешен проект, който е определен като такъв не само от ръководителите на проекта, но и от самите потребители. Според г-жа Димитрова, проекта е постигнал дългосрочен ефект, защото чрез него бе „разчупено” разбирането, че само близък човек може да полага добри грижи за нуждаещите се, като добави, че много от вече обучените от НТС професионални помощници ще продължат да полагат грижи на същите лица и след завършването на проекта.

Г-жа Минкова член на контролният съвет по проекта представи кратка мултимедийна презентация, на самия проект. В нея бяха маркирани основните параметри на проекта, както и за това, че за тринадесетте месеца на изпълнение на проекта бяха обучени общо 30 лица за предоставяне на услугата „Домашен помощник”, осигурена е трудова заетост за 11 месеца и са задоволени ежедневните потребности, свързани с организиране на бита и хигиената на 50 души, потребители на услугата. Според г-жа Минкова доказателство за успешната реализация на проекта е факта, че всички потребители на услугата в допитване до тях, чрез анкети споделят, че не биха заменили домашните си помощници с други.

В края на пресконференцията представителите от НТС благодариха на ръководството на община Елхово за своевременните плащания по договорите, които са сключели, което е дало предпоставка за качествено обучение със специалисти от областта на социалните дейности, което е дало и положителния резултат в изпълнението на проекта. Те споделиха, че са доволни от факта, че са спомогнали за отварянето може би на нова бизнес ниша, тъй като в град Елхово има вече професионално обучени хора, които могат да се грижат за хора в нужда.


Статията е публикувана на 20 януари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА