В град Елхово е студено, но преди 84 години е било много по-студено

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

[nggallery id=“314″]

От близо две седмици страната е скована от зима, която е рядко срещана дори и за умереноконтиненталния климат, в който по-голямата територия на България се намира. Добринка Костова – уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово, ни припомня с помощта на снимка от фонда на музея, каква е била обстановката през зимата на далечната 1928/1929 година в град Елхово.

По дебелия лед на замръзналата Тунджа елховските моми и ергени са ходели да се пързалят и разхождат. Снимката, която е направена на фона на град Елхово, отразява жестокия студ, който е сковал страната тогава. Архивите за тази зима показват, че по същото време е било възможно да се ходи пеша до Румъния по замръзналата река Дунав, както и Черно Море, което е също е било сковано от лед.

Архивът на Етнографско-археологически музей – Елхово пази много спомени от душевността и бита, от делника на празника на хората от Елховския край от преди повече от 100 години. Етнографският музей в Елхово е основан през 1958 г. с откриването на етнографска музейна сбирка. Музейната сбирка е създадена изцяло по идея и доброволен труд на Иван Желязков. По-късно същият става последователно уредник и директор на официално обособения през 1966 г етнографски музей. Включен е в Стоте национални туристически обекта. Във фонда му се съхраняват над 22 000 експоната. Те са разделени в няколко категории – “Земеделие и животновъдство”, “Жилище и жилищна уредба” , “Транспорт, лов, риболов”, “Облекло и накити”, “Тъкани и шевици”, “Традиционни занаяти” и “Художествено народно творчество”. В музея се съхраняват и над 3 050 тома специализирана литература плюс 1 600 единици научни списания.


Статията е публикувана на 9 февруари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА