Проведе се среща за проблемните водоеми в област Ямбол

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Областният управител на Ямбол Таня Димитрова, вчера следобед организира с кметове и представители на кметствата на петте общини, на Напоителни системи и ПБЗН, представител на „Язовири и каскади“ за състоянието на водоемите и съоръженията на територията на областта, за обсъждане и предприемане на превантивни мерки за недопускане на наводнения и вредни въздействия на водите при евентуално бързо затопляне, снеготопене, обилни валежи и рязко повишаване нивото на реките в областта, проведе областният управител Таня Димитрова.

На срещата участие взе и г-н Николов от предприятие „Язовири и каскади”, които осъществяват технически контрол на най-големите язовирни стени, водохващания, напорни и безнапорни деривации в системата на енергетиката. От днес вторник, до петък включително на територията на ямболска област ще се извърши оглед на потенциално опасните язовири, на специалисти от областта и експерта от „Язовири и каскади”, за да се установи надеждността при експлоатация на хидротехническите съоръжения. Става дума за 31 потенциално опасни язовира в областта, визирани през 2011 година по време на проверките. Ще бъдат обгледани 5 язовира в община Стралджа, 12 в „Тунджа”, 6 в Елхово, 4 в Болярово и 4 язовира на Напоителни системи, клон Средна Тунджа.

Срещата бе с цел вземане на превантивни мерки и недопускане на тежки бедствени ситуации. По време на заседанието стана ясно, че част от направените предписания от областната комисия, след проверките през ноември 2011г. не са изпълнени. Основната причина, според общините, са липсата на средства.

В община Стралджа се очакват проблеми евентуално при снеготопенето, при вдигане нивото на река Мараш. Областна администрация съдейства сме за осигуряване на 2000 куб.м камък за запушване на скъсани диги по реката. Дейностите ще бъдат извършени веднага щом времето позволява. От Напоителни системи ще направят укрепването. В Стралджа още проблем са преливниците на потенциално опасните язовири. Всички наематели и концесионери на 40-те язовира са предупредени и трябва да изпълнят издадената заповед на кмета. С нея е нареден денонощен контрол на язовирите.

В община „Тунджа” е вменено на кметовете и кметските наместници предоставяне на ежедневна информация за състоянието на потенциално опасните водни обекти. В „Тунджа” има 104 язовира, 65 са дадени на концесия. От общината смятат, че са добре поддържани и няма опасност, това ще стане ясно при днешната проверка.
100 са язовирите в община Елхово. Информацията от кмета, е че те са с 30% свободен обем. С реализацията на проекта за Пречиствателна станция в Елхово ще бъде решен проблемът и опасността от наводнения на града.

В община Болярово от 89 язовира, 33 са отдадени на концесия. Според кмета Христо Христов обстановката е нормална.


Статията е публикувана на 14 февруари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА