ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

От днес започва Великденският пост

Публикувано преди 12 години  |  Общество

От днес (20 февруари) започва Великденският пост. Той се спазва до големия християнски празник Великден, който тази година честваме на 15 април.

По време на хранителните и духовни пости са забранени венчавките. Може да се закълнем в църквата едва след Великден. Една седмица след Месни Заговезни обаче е позволено да се яде мляко и млечни продукти, тъй като тялото се подготвя за пост. След това са забранени месото и месните продукти.

Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Великият пост не бива да се приема само като диета. Той трябва да бъде свързан преди всичко и с помислите, като всеки се смири и се вгледа дълбоко в себе си.

Великият пост е и най-важният, и най-древният от всички пости, той е подготовка за най-големия православен празник – светлото Христово Възкресение.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост „предверие на божественото покаяние“, или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, „очистват се“ и се доближават до Исус Христос.

След Великден се ядат много яйца, сирене и месо. По стар обичай тогава младите са се събирали на хорището, пеели са и са играли хора.

Както се мени датата на Великден, така се менят и датите на празниците свързани с Великденския цикъл. Месни Заговезни (19 февруари т. г.) е първият празник, свързан с този цикъл. На Сирни Заговезни – седмица след това, която тази година се пада на 26 февруари, по християнски обичай по-младите посещават домовете на по-възрастните – родители, кръстници, роднини и близки. В последния ден преди строгия пост те искат прошка един от друг. /novini.bg


Статията е публикувана на 20 февруари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА