ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Дни преди началото на фестивала „Кукерландия” – Ямбол 2012

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Гръмотевично кукерско хоро ще бъде атракцията на тазгодишното издание на „Кукерландия” – Ямбол 2012. Над хиляда кукери, дошли от различни краища на България за маскарадния фестивал, ще образуват пъстра верига по протежението на централните улици в града. В 9.45 часа, събота, 25 февруари, хорото ще се извие по ул. „Раковски”, пл. „Освобождение”, ул. „Търговска” и ул. „Св. Св. Кирил и Методий”, съобщават колегите от в-к Време. С проглушителния танц на кукерите ще се даде стартът на състезателното дефиле на маскарадните групи.

Над 16 000 хлопки и звънци ще прокънтят в Ямбол в дните от 24 до 26 февруари. Тазгодишното издание на „Кукерландия” събира близо 2000 кукери, сурвакари, джамали от всички краища на България. В оглушителното шоу ще участват 39 групи от осем области – Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Стара Загора, Перник, Кюстендил и Благоевград. Сред новите участници са станчинарите от Петрич, Благоевградско и маскарадна група от Загреб, Хърватия.

Седем от големите ямболски квартали ще бъдат огласени от звъна на кукерските хлопки в ранната утрин на 25 февруари. Малко преди старта на кукерското шоу, различни гостуващи маскарадни групи ще минат през „Каргон”, „Златен рог”, „Бенковски”, „Хале”, „Диана”, „Граф Игнатиев” и „Зорница”. Това ще е и техният поздрав „Добро утро, Ямбол! Здравей „Кукерландия!”.

Фестивалът предлага и богата съпътстваща програма. Петъчният следобед е за гостуването в Кабиле, където в автентична обстановка кукерите ще представят детайли по своя ритуал. Кукерводен в общината съорганизатор – „Тунджа” започва в 15 часа. Награждаването на най-добрите в международната фотоизложба – конкурс е традиционното обедно събитие в деня на дефилето – 26 февруари, 13 часа. В Безистена ще бъдат подредени две изложби – на детски рисунки и маски, както и на автентично кукерско облекло от началото и средата на миналия век. Втората сцена за свободна изява ще прикове вниманието на публика и групи. Тя ще бъде и арена на подгряващото шоу „Кукерски мераци”, което ще предходжа официалното откриване в петък вечер. „Кукерландия” ще стартира с празничен спектакъл „Под знака на кукера” на 24 февруари от 18 часа.


Статията е публикувана на 20 февруари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА