Язовирите в Малък манастир, Борисово и Кирилово трябва да бъдат проверени още веднъж

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Министерство на околната среда и водите изпрати допълнителен списък на язовири с констатирани проблеми по хидротехническите съоръжения и язовирните стени, на които да бъдат направени проверки, за да бъдат взети превантивни мерки за недопускане на бедствена ситуация и човешки жертви във връзка с очакваните валежи и снеготопене. За област Ямбол допълнителните язовири, които включваме за наблюдение са два общински – „Малък манастир” и „Борисово” и един на Напоителни системи „Кирилово”.

Готови са констатациите на експертите от НЕК, след извършената проверка миналата седмица. Проверката бе по заповед на министъра на МИЕТ. Обобщени са констатациите за общините Стралджа и Тунджа.
Проверени са 5 язовира на територията на община Стралджа и петте са със концесионери. Това са Недялско-Каралии, Тамарино 1 и Тамарино 2, Каменец 1 и Каменец 2. И на петте язовира са налични приливници. Общото им състояние е добро. Четири от язовирите, имат предписания. Тамарино 1 и 2 – да бъдат източени, Каменец 1 и 2 да продължи изпускането.

В община Тунджа са проверени 9 язовира /Асеново2, Сламино 1, Бояджик 1, Челник 1, Челник 2, Маломир, Могила 1, Стара река, Скалица/, 8 от тях с концесионери. Всички са с налични преливници и те са изправни. Имат и основни изпускатели. Челник 1 не е изправен изпускателя, а е запушен с чували, на Могила 1 също не е изправен и е замръзнал. Експертите са направили предписание на тези двата, както и на язовир Маломир да се продълбочи преливника. Като цяло състоянието на язовирите проверени от „Язовири и каскади” не застрашава пряко населението.

Във връзка с управлението на водите и язовирите, в сряда 22 февруари в Областна администрация Сливен ще се проведе среща с представителите на институции и ведомства в Източнобеломорски район и по-конкретно басейна на река Тунджа. На срещата са поканени областните управители, кметовете на общини и населени места, както и специалисти от регионите на Ямбол, Сливен, Стара Загора и Бургас. Ще присъства и директора на Басейнова дирекция за управление на водите – Пловдив. Основна точка в дневния ред е докладване за напредъка по изпълнение на мерките от Плановете за управление на речните басейни.


Статията е публикувана на 21 февруари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА