Баба Мария от Ситово отпразнува стотния си рожден ден

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

На 22 февруари 2012 година баба Мария Лемберова, жителка на село Ситово отпразнува своя стотен рожден ден. Гости на празника й бяха общинският кмет Христо Христов, кметският наместник на селото Георги Георгиев, общинският съветник Петър Гурманов, както и журналисти от общинския вестник „Крайгранична искра“. Разбира, на юбилея й присъстваха и най-близките й – двете дъщери, зет й и част от внуците. Останалите внуци и правнуци, които не бяха толкова близо я поздравиха с картички и по телефона.

Баба Мария посрещна гостите радостна, а после бодро духна свещичките на тортата си. Тя без проблеми изрецитира думите на една от многото народни песни, които знае и разказа по-запомнящите се моменти от живота си. Получи подаръци от всички – от близките си и специално от общинския кмет и кметския наместник. Кметът на общината Христо Христов прочете и връчи поздравителен адрес на столетничката.

Мария Стоянова Лемберова всъщност е родена в село Вълча поляна. Още в ранна възраст загубва баща си ,а преди това, при пожар семейството остава без къщата си. Майка й се омъжва повторно село Голям Дервент и всъщност Мария израства при втория си баща, а след време в това село се омъжва за Иван Лемберов и там отглежда двете си прекрасни дъщери- Елена и Султанка. Едва след смъртта на съпруга си (починал на 96 години) баба Мария идва да живее в селото, където е омъжена дъщеря й Елена. От 8 години Мария е в селото на зет си Ситово и наистина се чувства добре сред чистия въздух на китното село.

Освен, че е отгледала две дъщери, баба Мария се радва на трима внука и една внучка и седем правнучки и един правнук. Внукът й Николай Тончев (син на дъщерята и зета, при които живее) е председател на Общински съвет Елхово. А единственият й правнук е управител на клон на банка в столицата. С всички тях баба Мария много се гордее и се радва, когато я посетят на село. Някои от тях идват често, дори Николай е председател на ловно-рибарската дружинка на Ситово. Той, както и останалите идват през уикендите,за да си починат в Ситово, да видят любимата си баба, да се съберат с роднините.

Здраве и още дълги години да ги радва пожелаха всички, уважили празника баба Мария. Ано ни събира още дълги години![nggallery id=“331″]


Статията е публикувана на 22 февруари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА