ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Кукерска група към ЦДГ „Надежда“ поздрави всички деца в градината

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Скачайте, прескачайте огньове! Жито по-високо да се люшка,
Да отмине нивите градушка, кукер ли мегдана заорава,
Скачайте, надскачайте тогава!

В дните около Заговезни играят кукерите – мъже, нагласени с чудни облекла и тежки звънци на кръста. Подготвят се костюмите от зимата, редят се маските и хлопките и се чакат дните около Заговезни. Във всеки дом е приготвена богата трапеза, почистено и подредено, а стопаните са в очакване на кукерите, за да изгонят със силния звън на хлопките и страшните маски злото от къщата и да ги благословят за здраве.

По традиция и през тази година децата от ЦДГ “Надежда” подготвиха кукерска група. Учителките Иванка Минева, Вася Георгиева и помощник-възпитателката Ана Иванова, с помощта на родителите подготвиха костюмите отрано. С автентични елховски сукмани, с бели навуща, с хлопки на кръста, с маски, които учителите изработиха, така ,както играят своят мълчалив танц и възрастните кукери, децата обходиха всички групи в детската градина, да прогонят злите сили, за да станат всички по-добри и да бъдат благословени с пожеланията на момичетата, които ги съпровождаха.

Благословена беше земята да ражда плодове и богата реколта, да е щедра пролетта, да дари с цвят дърветата и полята с жита. Колкото е пълна крината, толкова да е пълна годината-а-а-а-а! А колкото са зрънцата в земята, толкоз здраве и берекет в Общината-а-а-а! Това пожелаха чистосърдечно и добронамерено малките кукери от детската градина! Към това пожелание се присъединиха всички, които се грижат за децата!

ВИДЕО:


Статията е публикувана на 24 февруари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА