ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Царски дар за български опълченец – експонат в Елховския музей

Публикувано преди 12 години  |  Общество

На страниците на в-к България, № 597 от 12 февруари 1903 г. четем: „Тези дни Негово Императорско Величество (руският) цар е благоволил да изпрати в подарък на всеки опълченец, кавалер на руския военен орден за храброст, по една хубава сребърна чаша с името на опълченеца и вензела на царя, а на всеки офицер-опълченец по една златна табакера. Ще бъдат раздадени 140 сребърни чаши от масивно сребро, всяка една тежаща по 72 грама, извътре позлатена с вензела на цар Николай II, поставени в дървени кутии, обвити в червена кожа с руския герб.

Една от тези чаши днес е притежание на нашия Етнографско- археологически музей. Тя е сред най-интересните експонати, свързани с Освободителната война и е изложена в историческия увод на етнографската му експозиция. Принадлежала е на опълченеца Богдан Иванов, родом от с. Полски градец /днес в община Раднево/. На 3 май 1877 г. е зачислен в 4-та опълченска дружина, в редовете на която изминава бойния път на Българското опълчение, проявявайки храброст и жертвоготовност в сраженията при Шипка, Шейново и Стара Загора. За смелостта му в защитата на Шипка е награден с руски военен орден за храброст – „Георгиевски кръст” – ІV-та степен. Уволнява се на 27 май 1878 г. Няколко години след това се заселва в с. Стройно, където създава семейство, закупува земя и се отдава на земеделие. Жителите на селото се отнасяли към него с респект и уважение. Починал на 11.12.1910 г.

Според данните, с които разполагаме, още няколко сребърни чаши, дарени на български опълченци се съхраняват в музеите във Враца, Копривщица, Национален музей Шипка, Националния военно-исторически музей, както и в частни лица, наследници на опълченци.

Информацията е от Димитрийка Стоянова – гл. уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово


Статията е публикувана на 3 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА