ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Поздравително слово от кметът на община Елхово Петър Киров

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Уважаеми дами и господа,

Скъпи съграждани!

На 3 март честваме най-значимата дата в богатият ни исторически календар – денят на Освобождението на България от oсманско владичество. Дата събрала в едно саможертвата, признателността, родолюбието, преклонението и възторга на българите от това, че сме свободни.

Преди 134 години българската държава възкръсна за нов живот и се появи на европейската карта. Пет века българският народ съхранява своето самосъзнание, традиции и история. След славни битки, бунтове и въстания България започна отначало своето приобщаване към европейското семейство със свое знаме, парламент и армия.

Пътят към освобождението на българският народ е стръмен и труден, но извървян благодарение на упоритостта и героизма на безброй хайдути, духовници, книжовници, революционери и граждани, които дадоха живота си за свободата ни. С преклонение си спомняме за героите от Батак и Перущица, Шипка и Шейново, Плевен и Стара Загора. Изпълнени с гордост и самочувствие днес почитаме саможертвата на борците от Априлското въстание, патриотизмът на ботевите четници, героизмът на славните опълченци.

На този ден българският народ с чувство на дълбока признателност, отдава своята почит към подвига на освободителите – руски, белоруски, украински, румънски и финландски войни, които се бориха за България, като за своя родина.

Уважаеми съграждани, днес не просто отдаваме почит към всички знайни и незнайни герои, дали живота си по бойните полета за свободата на Отечеството, но и се изправяме пред нашият дълг и отговорност да посрещнем предизвикателствата на бъдещето. Сега когато сме част от голямото европейско семейство имаме историческата възможност да постигнем каузата на българските възрожденци за единна, силна и демократична България. Вярвам, че като достойни наследници на Ботев и Левски заедно ще работим за благоденствието на нацията ни.

Честит национален празник!


Статията е публикувана на 3 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА