ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

В село Попово се учреди дружество „Стоян-Индже войвода“

Публикувано преди 12 години  |  Общество

На Трети март 2012 година в залата на читалище „Никола Йонков Вапцаров“ в село Попово се учреди дружество „Стоян- Индже войвода“. Преди това кметският наместник се обърна към всички присъстващи,поздравявайки ги с националния празник, 134 години от освобождението на България. Много подходящ ден за патриотичното дело на инициативния комитет,довел до създаване на дружеството.

Можем смело да кажем,че основната причина това да стане факт е доцент Милю Петров, дългогодишен изследовател на националния герой, автор на множество статии и няколко книги, посветени на живота и делото на Стоян-Индже войвода. За председател на дружеството бе избрана Стойка Димова, а за секретар Елисавета Георгиева. Целта им е да утвърдят мнението, че Стоян- Индже войвода е роден в село Попово и да му отдадат дължимото, като съхранят спомена за своя съселянин- герой. Един от членовете на дружеството е неговия потомък Стоян Андонов Кънчев.

След дългите разисквания и спомени и разказаното от доцент Петров, членовете на дружеството, сред които и кметският наместник на Попово Ангел Апостолов и читалищният секретар Стоянка Дживизова поднесоха венци на паметника на загиналите във войните поповци и на плочата в двора на мястото, където е била родната къща на Стоян- Индже войвода.


Статията е публикувана на 4 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА