Светослав Тончев: Необходими са превантивни мерки спрямо случващото се на пътя

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Промените в Закона за движение по пътищата, Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс, свързани с безопасността на пътя са наложителни и ще бъдат разгледани в Народното събрание, каза в сутрешния блок на ямболска телевизия народният представител и член на комисията по транспорт в НС Светослав Тончев.

В момента в Парламента вървят поредица от срещи и дискусии по темата, включително и с близки на пострадали при пътно-транспортни произшествия. Законодателството, свързано с пътните инциденти, трябва да бъде по-адекватно, необходими са нови правила, убеден е ямболският народен представител. „Мерките, които обсъждаме и предвиждаме ще действат превантивно и са с цел недопускане на инциденти”, каза Светослав Тончев. Промените, които се обсъждат предвиждат да не се допуска споразумение за прекратяване на делото не само за тежки умишлени престъпления, но и за престъпленията по чл. 342 и чл.343 от Наказателния кодекс. „Обсъждаме още да се носи висока наказателна отговорност освен при случаите на употреба на алкохол при шофиране, бягство от местопрестъплението, извършване деяние от неправоспособен водач и деяние на пешеходна пътека и др., коментира народният представител, целта ни е да намаляват жертвите на пътя”.

Съвместно със свои колеги от ПП ГЕРБ Светослав Тончев е внесъл за разглеждане в НС конкретни промени в Закона за движение по пътищата. Едно от измененията касае целогодишно шофиране с включени дневни или къси светлини на МПС. Предлага се още обсъждане на идеята за използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите при движение по пътищата. Увеличаване на наказанията за водачи шофиращи след употреба на алкохол, като се увеличи глобата и времето за лишаване да управляват МПС. Ново предложение е и за увеличаване наказанията за преминаване на червен светофар, както и неправилно преминаване през пешеходна пътека.

Конкретно за Ямбол народният представител поставя за дискусия пред обществеността въпросът за създаване на „Синя зона”. „Сега е моментът да се обсъди въвеждането на такава зона, за да се намалят предпоставките за нарушения и се въведат ясни правила за движение на МПС в централната градска част. Знаем, че в центъра на областния град са концентрирани много училища, обществени сгради…”

НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ СВЕТОСЛАВ ТОНЧЕВ: ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВИЛА ПРИ ПОМИЛВАНИЯТА И ПРИ ОПРОЩАВАНЕ НА НЕСЪБИРАЕМИ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ

В Ямбол народният представител Светослав Тончев коментира работата на временната парламентарна комисия за действията на президента Първанов и вицепрезидента Марин, свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даване на гражданство , чийто член е депутатът.
„След множество сигнали се формира тази комисия, която има за цел да проучи фактите и обстоятелствата по помилване и опрощаване”, каза народният представител, като подчерта, че временната комисия е създадена по чл.34 на ПДНС, който разрешава създаването на комисии с проучвателна цел. „Истината е че тази дейност е била непрозрачна. Получените първи преписки в комисията са смущаващи” е мнението на Светослав Тончев. Има редица подписани от г-н Марин укази за помилване, за които има несъгласие на Комисията по помилванията. Излезе вече информацията за помилването на ромския лидер Цветелин Кънчев, по странно съвпадение точно преди изборите.

„Нашата цел е не просто да стане явна предишната практика, а да се създадат правила. Затова предполагам ще излезем с предложение и решение за законодателни инициативи – създаване на Закон за помилванията и Закон за опростяване несъбираеми вземания, за да бъде тази дейност прозрачна, а не порочна” е мнението на ямболския народен представител.


Статията е публикувана на 6 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА