Мерки по деинституционализация на детските социални домове

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Среща във връзка с реализирането на основните приоритети на правителството в областта на подкрепата на децата и семействата предстои в Областна администрация – Ямбол. На срещата ще бъдат поканени кметовете на петте общини в региона, регионалните дирекции за социално подпомагане и други представители, имащи отношение по въпроса. Основна цел на дискусията е обсъждане и координиране на мерките по деинституционализация, които са залегнали и в приетата Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Ямбол.

В момента в страната се реализират няколко ключови проекти в тази сфера:

· Проект „Детство за всички”, който се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и е на стойност 4,96 млн.лв. В него са предвидени ефективни мерки за социализация и деинституционализация на деца с увреждания.

· Проект „И аз имам семейство” по същата оперативна програма, който е с бюджет 14,98млн.лв.. Чрез него се цели настаняване на 600 деца в приемни семейства и увеличение на приемните семейства с 500, а сред целевите групи са бебета, деца до 3г. и деца с увреждания.

· Проект за социално включване на стойност 40 млн.лв., за който се използва финансиране от Световната банка. Проектът цели превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие.

Всеки един от тези проекти е израз на предприетата реформа на правителството в грижата за децата и подкрепата на семействата. Особена важна в този процес е и ролята на местните власти, не само с оглед изпълнението на самите проекти, но и с оглед осигуряване на устойчивост и прилагане на иновативни подходи в социалната сфера на местно ниво.


Статията е публикувана на 7 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА