Нови изисквания за безопасност на движението

Публикувано преди 12 години  |  Общество

До 1 май 2012г. всички пешеходни пътеки в страната трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания, разписани от министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие в специални указания. В заповедта си от 24 февруари Цветан Цветанов и Лиляна Павлова определят подробно действията, които трябва да се предприемат за обезопасяване на пешеходните зони по пътищата, отворени за обществено ползване и по улиците в населените места. Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на органите на местно самоуправление, на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” и директорите на СДРВР и ОД на МВР в страната.

В новите изисквания, които са изпратени на общините в региона и на Областно пътно управление – Ямбол, са предвидени допълнителни мерки за обезопасяване на пешеходните пътеки с оглед своевременното им възприемане от водачите. Важен момент в указанията е, че се допуска изграждането на „повдигната“ пешеходна пътека и поставянето на изкуствени неравности, с изключение на платната за движение по републиканската пътна мрежа извън населените места.

Подробно са описани изискванията за организация на движението, сигнализацията и осветяването на пешеходните пътеки. Целта е там, където липсват съоръжения, пътни знаци и светофарни уредби или те не са поддържани добре, да се приведат в съответствие с изискванията за безопасност. Заповедта, с която се утвърждават указанията, е издадена на основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с Национална стратегия за подобряване безопасността за движение по пътищата в Република България за периода 2011 – 2020 г.


Статията е публикувана на 7 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА