Проведе се информационна кампания по повод телефонни измами в двата пенсионерски клуба в Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

В два от пенсионерските клуба в град Елхово, днес от 12:00 и от 13:00 часа, се проведе информационна кампанията по повод телефонните измами, която бе насочена към възрастните жители, които по статистически данни са около 90% от жертвите на този вид престъпления.

С помощта на натрупания опит, който служителите на реда имат в практиката си, регионален говорител на МВР-Ямбол Татяна Павлова, бе подготвила детайлна мултимедийна презентация, чрез която бе разяснено на елховските пенсионери, кои са основните методи и механизми, по които измамниците вкарват хората в заблуда.

Измамниците са изключително дръзки, находчиви и комбинативни. Те използват различни сценарии, като се представят за близки, роднини, лекари, прокурори и за полицейски служители. Подбират жертвите си главно сред хората от третата възраст, като разчитат на тяхната наивност, доброта и отзивчивост.

Към момента тиражирания сценарий за измама е: «Спешно заплащане на златни пирони за операция на счупен крайник на близък пострадал при инцидент.» – Непознат се обажда на телефона и се представя за медицинско лице/лекар като съобщава, че се провежда лечение /операция за поставяне на златни пирони/, за което са необходими допълнителни средства. В разговора е възможно да се включи и мнимият роднина, който хлипа в слушалката и моли за помощ. След това “лекарят” договаря доставката на парите чрез посредник, тъй като болния е в интензивно отделение.

МВР- Ямбол стартира тези информационни кампании още от средата на месец февруари и те обхващат не само Елхово, а и редица срещи в Ямбол, Стралджа, както и кметства на по-малките населени места от област Ямбол, чрез провеждане най-вече на открити срещи в пенсионерските клубове.

Основната цел е повишаване на информираността на гражданите за цялостния механизъм на телефонните измами – кои са жертвите, какви са използваните сценарии и поведението на измамниците. Кампанията цели предостави и информация за това, как хората да се предпазят и да потърсят помощ при атаки на измамниците.
Така по-голяма част от гражданите ще бъдат запознати по достъпни начин, чрез преориентиране и беседи с механизмите на телефонните измами. Добре информирани, възрастните хора ще могат да предпазят себе си и да защитят интересите на свои близки и познати.[nggallery id=“360″]


Статията е публикувана на 7 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА