Ръководствата на всички училища ще получат електронни подписи от МОМН

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Във връзка необходимостта от по-голяма оперативност и ефективност на работния процес, в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) за взели решение за обезпечаване образователната система с електронни подписи.

От регионалния инспекторат по образование Ямбол са изпратили уведомителни писма до ръководствата на всички училища в Елхово със срокове, в които трябва да попълнят необходимите заявление за нуждите на електронен подпис на всяко едно учебно заведение.

Необходимостта за издаването на електронни подписи (КЕП) се предопределя от изискванията за електронно отчитане по някои от големите проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Такива са например: „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес“, „Да направим училището привлекателно за младите“ (УСПЕХ), „Ученически и студентски практики“, „Квалификация на педагогическите специалисти“, „Ограмотяване на възрастни“ (Нов шанс за успех).

След проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) – МОМН вече има сключен рамков договор, с Борика-Банксервиз.

Лицата, които към настоящия момент имат вече издадени някакви електронни подписи, също ще трябва да получат от новите, поради наличието на специфични атрибути в, които системите на МОН ще търсят и съобразно тях ще извършват определени действия.

Същите подписи ще могат да бъдат ползвани и за служебни нужди, тъй като те са универсални (квалифицирани според новата трактовка на закона) и се отличават от останалите само с повечето данни включени в тях и по-ниската цена заради големия обем на поръчката. Новите електронни подписи могат да послужат за служебна кореспонденция с институции, фирми и граждани в съответствие с действащото законодателство.


Статията е публикувана на 8 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА