Снимки: Проведе се информационна среща по трансграничен проект, в който водеща организация е Бизнес Център Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Днес следобед в конферентната зала на хотел Диана в град Ямбол се проведе информационна среща по проект „Устойчиво развитие на селското стопанство чрез увеличаване на капацитета и създаване на инструменти за подкрепа на бизнеса” финансиран по програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция, в който проект водеща организация е „Бизнес Център Елхово”, а партньорска организация е „Областната Комисия по Ориза”, в град Ипсала, Р Турция.

Гости от партньорската организация днес бяха Бурчу Орен, експерт в каймаканството на Ипсала, както и Мехмед Куру, Хюсеин Чакмак и Ерол Каракус от Комисия по земеделието на Ипсала.

Чрез кратка мултимедийна презентация, г-жа Бурчу Орен представи доклад относно развитието на земеделието и животновъдството в община Ипсала. Най-значимото, което може да се отбележи от изложението на г-жа Орен, бе факта, че 20% от производството на ориз в Република Турция е именно в община Ипсала, която е развила този вид земеделие значително. Според представеният анализ специфичния „ипсалски орзи” е вече утвърден като марка, от който през последната година добивите на декар са достигнали до 950кг, при 700-750кг средно за другите сортове ориз. В доклада бяха засегнати и броя животни, които се отглежда във всяко едно от шестнадесетте села в общината, които като вид не се различават с популярните животни, отглеждани от стопаните в нашия регион.

Ръководител на проекта от българска страна и домакин на срещата Иван Иванов представи за първи път официално каталога, които е изготвен по този проект. В него са включени добри практики на 15 български и 15 турски фермери, като са описани тайните, които правят фермите им успешни, организацията на фермата и бизнеса им, процеса на производството, подбора на културите или животните за отглеждане, както прилаганите методи и др. Каталога бе готов още в началото на месец февруари, но днес бе неготово официално представяне. Освен него, по проекта бе представен и доклад за състоянието на селското стопанство в област Ямбол, както и наръчник с препоръки за отглеждане на нови, перспективни селскостопански култури или животни.

Обща цел на проект е: Подпомагане развитието на устойчиво селско стопанство в региона на Ипсала и Ямбол чрез повишаване на капацитета на фермерите и на подкрепящите бизнес организации.
Специфични цели по проекта са:

– Повишаване знанията на фермерите относно добрите практики и състоянието на селското стопанство в другата страна. Отваряне на нови възможности за създаване на бизнес контакти и партньорства.
– Повишаване на капацитета на фермерите чрез обогатяване на техните знания и умения с по-добър достъп до информация и земеделска експертиза за нови нетрадиционни култури и животни, добри практики, специализирани обучения, инструменти за бизнес подкрепа и други.
– Да повиши капацитета на партньорите като организации предоставящи подкрепа на бизнеса, чрез увеличаване възможностите за консултиране, оборудването им с нови инструменти за бизнес подкрепа и разработки.[nggallery id=“365″]


Статията е публикувана на 9 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА