Спасяват автобусите до населените места под 30 хиляди души

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Народните представители от ГЕРБ ще оттеглят между първо и второ четене на Закона за автомобилните превози скандалното предложение, което оставяше малките населени места без транспортно обслужване. Това обяви на брифинг в късния следобед вчера министърът на транспорта Александър Цветков, само ден след като парламента прие на първо четене поправките.
Две са основните промени които ще бъдат направени в закона, но те са ключови: Републиканската транспортна схема да включва автобусни линии с крайни и междинни спирки само в градове с население над 30 000 души. Превозите за линиите по утвърдената републиканска транспортна схема да се възлагат с конкурс от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Това бяха пунктовете където най-силно се проявиха протестите на автобусните превозвачи, инициатор на които бяха хасковските транспортни фирми. Близо 80 % от населените местта в областта бяха с население под 30 хиляди, което ги обричаше на „закрепостяване” към родните места, в това число бе и град Елхово. Алтернативната схема-с автобус до големите градове и „прикачване” на друг за крайната точка, ще доведе до задръстване на автогарите с чакащи пътници понеже няма гаранция, че те ще могат да си купят билет за мястото на своето пътуване. Възлагането на линиите от министерството на трарспорта вместо от общините пък ще направи селските линии нерантаблини и без желаещи да ги обслужват. Със сегашната практика, губеща селска линия се даваше от общините в пакет с печеливша линия до голям град.


Статията е публикувана на 18 ноември 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА