Стартира акция за използване на предпазни колани и застраховки на автомобилите

Публикувано преди 12 години  |  Криминално, Общество

Стартира акция на европейската мрежа на пътна полиция “TISPOL” за използване на предпазни колани и детски обезопасителни системи в моторните превозни средства

В хода на акцията ще се проверява и задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. От днес 12.03.2012г. до 18.03.2012 г. на територията на всички държави членки на TISPOL ще бъдат извършени засилени полицейски проверки за установяване на нарушения, свързани с неизползването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на моторни превозни средства, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите.

Основната цел на TISPOL е чрез провеждането на тази кампания да се окаже въздействие върху поведението на водачите на автомобили и пътниците, като акцентира отново на факта, че по този начин могат да се спасят човешки животи. Използването на обезопасителните колани и детски обезопасителни системи значително намалява риска от сериозно увреждане или смърт при инциденти на пътя. Използването на обезопасителен колан оказва пряко въздействие на аварийността и в частност на броя на пострадалите и загиналите при тежки пътно-транспортни произшествия.

Статистиката от проведените операции през март и септември 2011 г., показва, че по отношение на ползването на обезопасителни колани от водачите на МПС и пътниците на предните седалки, страната ни се доближава до водещите страни в Европа, но по отношение на ползването на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки и детски обезопасителни системи, все още не е постигнат необходимия резултат. Във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 85% от пътниците.

“Поставянето на предпазния колан отнема само 7 секунди. При всяко потегляне инвестирайте 7 секунди за безопасност. Запазете живота си и щастието на вашите деца!”


Статията е публикувана на 12 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА