Близо 100 души от община Елхово се възползваха от възможността да проверят костната си плътност

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Днес в Елхово се проведе скринингово измерване на костна плътност. Организатори на тези изследвания са Асоциация „Жени без остеопороза“, които заедно със съдействието на община Eлхово организираха скринингово измерване на костна плътност за пенсионерите от клубовете и всички други желаещи, които проявиха интерес към състоянието на техните костити.

Измерването се проведе в Женския клуб на пенсионера на ул. „Ал. Стамболийски“ № 66 от 13.00 до 16.30 часа. Таксата за преглед бе 5 лв. Към 13:15 часа днес се бе извила опашка, а в списъка за преглед се бяха записали над 50 души, предимно пенсионери.

През 2011 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ спечели грант на Международната фондация по остеопороза в памет на Линда Едуардс за проекта „Не е късно да спрем остеопорозата“.

По рано днес във връзка с реализацията на проекта от бе извършено измерване на костната плътност на живеещите в Дома за стари хора в с. Чернозем, като за тях измерването бе безплатно.

Целта на проекта е да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите; да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д и осигуряване на безопасни условия за придвижване у дома и на улицата. В домовете за възрастни хора в страната, както и в редица пенсионерски клубове ще бъдат организирани кампании за определяне на риска от остеопороза с Едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза и ще бъде проведено скринингово изследване на костната плътност. Специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и общопрактикуващи лекари по места ще предоставят практически съвети на участниците и ще насочват рисковите пациенти към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването. Проектът ще обхване 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.[nggallery id=“366″]


Статията е публикувана на 12 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА