Празник, споделен с приятели в община Болярово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Денят 21 март 2012 година отново бе честван подобаващо. Празникът на училището в град Болярово, носещо името на видния възрожденец д-р Петър Берон, се превърна в общоградски.

За да бъде спазена хронологията трябва да отбележим, че не липсваха изяви, предхождащи празника и посветени на него. Някои от учениците ни избраха литературното творчество. Други се включиха в конкурса за рисунка под наслов „България- древна и млада”. На 14 март 2012 г. бе проведен и турнир по шахмат, където най-добре се представи шестокласникът Ангел Емилов, следван от своя съученик Иван Колев. А трети бе осмокласникът Христо Георгиев. Сред малките ученици също имаше чудесни шахматисти- второкласниците Ива Трифонова и Илия Гръков, постигнали равен резултат.

На предстоящия (тогава) училищен празник беше посветен и лекоатлетичен крос, в който взеха участие много ученици.

А в слънчевото утро на 21 март, под ритмичните звуци на училищния барабан, учители и ученици се отправиха към паметника на загиналите през войните, където бе поднесен венец в знак на признателност. Венец, бе положен и пред паметната плоча на просветителя Куарти Дражев.

А после в салона на читалище „Възраждане” започна истинският празник. С радост бързам да отбележа, че тази година в залата бяха и нашите приятели от Република Турция: учители, ученици и официални лица начело с кмета на община Кофчаз Нури Чалъшкан. А всеки празник се превръща в незабравим, когато е споделен с приятели! Посещението на турската група бе съгласно планираните дейности по съвместния трансграничен проект „Две различни практики- една обща цел”, чието времетраене приключва в края на месец юни 2012 година.

С присъствието си уважиха празника ни: кметът на община Болярово Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят на общината Мария Чанева, общински съветници, кметове и кметски наместници, общиственици, както и директорът на ОУ „Стефан Караджа” Димитър Дичев.

След встъпителния танц на мажоретния състав прозвуча рециталът „Завинаги- с България в сърцето!” Декламиращите с патос момичета и момчета се постараха поетическите послания наистина да докоснат с пламъка на родолюбието душите на присъстващите.

С приветствени думи се обърна към всички учители, ученици и гости директорът Васил Гаджуров.

В своето слово общинският кмет Христо Христов акцентува върху съвместните грижи на общинското и училищно настоятелство и общината по отношение на образованието. Пряк резултата е спечеленият проект на стойност близо милион лева- средства, които ще бъдат използвани за многообразие от ремонтни дейности и нововъведения в СОУ „Д-р Петър Берон”. Предстои честването на 160- годишнината му през есента и дотогава всички тези подобрения трябва да бъдат завършени.

Да ни поздравят за празника бяха дошли и малките възпитаници на ЦДГ „Здравец”- Болярово. Трогателно мили, те развеселиха публиката, потропвайки хорце.

Изработеният от учениците зрелостници филм на тема „Ние и училището през годините” бе уловил лица и интересни ученически преживявания, забавни моменти и ситуации. „Посока- приятелство!” – под този наслов бе създаденият от единадесетокласниците филм, който включва кадри от гостуването в република Турция(съгласно същия проект). Интересни коментари на съвместно изживяни събития, весели мигове в задушевна приятелска атмосфера, искрени усмивки- всичко това, а и преливащи от колорит кадри грабнаха погледите на всички!

Фолклорните изпълнения на песни вдигнаха значително градуса на настроението. За това спомогнаха соловите изяви на синеоката чаровница Стоянка Гръкова от осми клас, както и бодрите гласове на групата момичета и момчета с ръководител Нели Христова.

Наистина пъстра „Музикална дъга” заля с пъстроцветие сцената, когато запяха и затанцуваха малките ученици от начален етап на обучение. По своему артистични и непринудено грациозни, те умело забавляваха публиката.

А танцова формация „Звездна магия” с ръководител Ангелина Гаджурова внесе много ритъм, темперамент и дързост със своите изпълнения.

Танците, изпълнени от многобройните участници в детски танцов състав „Боляровче” направиха и този празник много по-красив и магнетичен! Под ръководството на хореографа Румен Тодоров чудесните ни танцьори поднесоха на очарованата публика богат репертоар от руско- цигански, северняшки и тракийски танци. Преливането на пъстри носии, игриви музикални мотиви и поривисти движения накара публиката дълго да аплодира изпълненията на даровитите деца!

Отшумя още един празник. Но този път – осветен от присъствието на задграничните ни приятели, съгрят от лъчите на една добросърдечна дружба.

Денят завърши с празнична дискотека по линия на проекта, в която се повеселиха и потанцуваха наши ученици и техните гостуващи връстници от община Кофчаз.

Бинка Величкова
[nggallery id=“376″]


Статията е публикувана на 22 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА