Проект „Успех“ бе представен и в Гимназия „Св. Климент Охридски” съвместно с музея в Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Своеобразна етнографска работилница за великденски яйца бе създадена днес от специалистите на Етнографско – археологически музей- Елхово и участниците в клуб „Традиции, настояще и бъдеще на Елховския край” по Проект „Успех” в Гимназия „Св. Климент Охридски” , с ръководител Цонка Динкова . Добринка Костова –етнолог в Етнографско –археологически музей- Елхово и майсторка на рисувани по 100 годишна традиция великденски яйца с восъчна техника , запозна учениците със същината на най- светлия християнски празник – Великден , с неговата символика и с европейските и български традиции, произтичащи от него – приготвяне на обредна великденска трапеза, включваща хлябове, украсени с вплетени в тях боядисани яйца, агнешко и великденски боядисани яйца- все символи на Христос и Христовото възкресение, а също така и с различни традиционни техники за украсяване и изписване на великденски яйца от различни краища на България.

В продължение на 2 часа г- жа Добринка Костова на живо им показа как се изписват великденски яйца с восъчна писалка, нагрявана на пламъка на свещ. Следвайки стародавната българска традиция, тя изрисува върху яйцата геометрични, животински и растителни елементи – толкова много и толкова ситно, докато яйцето заприлича , все едно че е покрито с финна дантела. Изрисуваните яйца се боядисват с естествени растителни бои , получени от сварени червени и жълти лучени люспи, лапад, червено цвекло, риган и др. Изсушените яйца се доближават до пламъка на свещта и бавно и внимателно се изтрива разтопения восък.

Тя показа на младите любители – етнографи как да пренесат традицията в своите съвременни български домове и как да си изработят сувенир „великденско еко-яйце” за спомен и подарък за любими хора, използвайки само естествени материали – истинско яйце, пчелен восък, естествени бои , дървена дръжка и лико. Те с интерес, усърдие и много радост рисуваха за първи път в живота си традиционни великденски яйца. По традиция първото боядисано яйце е червено, то се вдига на високо и се пази до следващата година от стопанката на къщата, за здраве, благопулучие и успех. Затова г- жа Костова подари първото изписано и боядисано яйце с надпис „Гиманация „Св. Климент Охридски” на директорката на гимназията г-жа Йовка Драгоева и пожела здраве и успехи на всички ученици и учители.[nggallery id=“392″]


Статията е публикувана на 29 март 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА