Започна първото за тази година обучение на библиотекари в Елхово, в рамките на програмата „Глоб@лни библиотеки – България”

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Започна третото поред и първото за тази година обучение на библиотекари в рамките на програмата „Глоб@лни библиотеки – България” в обучителния център към библиотеката на елховското читалище. От 3 до 6 април 10 библиотекари от Елховска и Боляровска община ще бъдат обучени по тематично направление 2 от програмата: Организация и управление на работата в обществената библиотека. Лекторът, Мариета Главчовска – директор на библиотеката при НЧ „Зора” – Сливен, ще ги запознае с визията за съвременната българска обществена библиотека, с нормативните документи, свързани с развитието на обществената библиотека, с мрежата от обществени библиотеки в България и с планирането и организацията на дейностите в билиотеката и на библиотечните ресурси. Както винаги обучението ще завърши с тест, който за първи път ще се попълва он-лайн.

Програмата за обучение на библиотекари в рамките на „Глоб@лни библиотеки – България” стартира през март 2011 г. Тя поддържа корпус от над 130 обучители в 5 направления, сформиран на конкурсен принцип. Обучението се води по учебна програма, пособия и методики, разработени специално за и от „Глоб@лни библиотеки – България”, които се обновяват текущо. От 2011 г. 27 регионални и 11 читалищни библиотеки действат като учебни бази. Една от тях е библиотеката към елховското читалище.

До сега в него са проведени две обучения по Информационни и комуникационни технологии за библиотекари от целевите библиотеки и по Услуги в модерната библиотека. За 2012 г. са планирани още две обучения – през месец май: Общуване и работа с хора и месец октомври: Информационни и комуникационни технологии.
Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ е съвместна инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Инициативата се финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона щ.д. от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

„Глоб@лни библиотеки – България“ цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Програмата се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество. Очаква се обществените библиотеки да разширят своя обхват и дейности, като се превърнат в по-привлекателни за посетителите места и играят все по-важна роля в местното развитие. Програмата насърчава набирането на средства и застъпничеството, за да помогне на обществените библиотеки да бъдат припознати като средища за промяна и знание.

За успешното постигане на устойчиви резултати Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ разчита на съвместните усилия на правителството, местните власти и неправителствения сектор.

Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ осигурява информационно и телекомуникационно (ИТ) оборудване, както и Интернет връзка за посетителите.

Библиотеката при читалище „Развитие” се присъедини към програмата още на първия етап – 2009 г. Заедно с нея от общината са включени и библиотеките към читалищата в селата Гранитово и Бояново. И на трите места са изградени Интернет-центрове с оборудване по програмата. На Елхово са предоставени 13 компютъра, 1 лаптоп, мултимедия, принтер и мултифункционално устройство 3 в 1. Залите в селата са по-малки.[nggallery id=“411″]


Статията е публикувана на 4 април 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА